Dinamik iş dünyası sayesinde önemli bir zarar görmeksizin, fırsat ve imkanları değerlendirerek daha da olumlu dönemlere gideceğiz diye düşünüyorum" dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Üçüncü çeyrek 8.2, birinci çeyreğin de yukarıya doğru revizyonundan sonra 9.6'ya geldi. Dolayısıyla Çin'i de geride bıraktık. 9.4 olan Çin'i geçmiş olduk. Türkiye ekonomisi iç talebi zengin bir periyot yaşadı. Türkiye'de gelişen müteşebbis, girişimci anlayışının ne seviye geldiğini gösteriyor. İç dinamizmi, büyük sermaye gruplarına özgü değil. Büyük kentler dışında Anadolu'ya da yaygınlaştı. Perakendeleşen, zenginleşen ve çoğullaşan yeni sermaye birikimi diyorum. Zenginleşen, çoğullaşan ve perakendeleşen yeni sermaye birikiminin ortaya çıkardığı iç dinamizmi etkili olacaktır. Bunda merhum hemşehriniz Özal'dan itibaren dış dünyaya açılan yüksek bir dinamizme ulaştık. Artık teşvike ihtiyacı yok, yeter ki engel olunmasın. Yeter ki bizi yolumuzdan edecek, derin ve yaygın bir kriz olgusu ile karşı karşıya kalmalıyım. Kendi krizimiz de zaten bize dair olaylardan problemlerden değil.
Yansımalardan oldu. Şimdi ilk defa, başkalarının krizinden acaba ne kadar etkileniriz diye tartışma yapıyoruz. Dinamik iş dünyası sayesinde önemli bir zarar görmeksizin, fırsat ve imkanları değerlendirerek daha da olumlu dönemlere gideceğiz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Son yıllarda özellikle başarılı performans gördüğünü söyleyen Bali, "Bankacılık sistemi yüzde 23-24'lerden yüzde 50'lere yani iki katına çıkmıştır. En büyük borçlanıcının hazine olduğu bir ortamda reel sektörü finansmanı kolay sağlanamazdı. Ancak son 10 yılda Türkiye genelinde ticari ve kurumsal kredimizin payı yüzde 70'in üzerine çıkmıştır. Bu da 10 puanın üzerinde artıştır. Hizmet üretimine ve ticareti finanse etmeyi daha doğru bulduk" dedi.
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, "Türkiye'nin son dönemde krizden çıkmasının bankacılık sisteminin büyük önemi vardır. Topladıkları mevduatları Türk sanayisine aktararak ekonominin büyümesine neden olmuşlardır. Bankaların sağlam duruşları etkili rol oynamıştır. Türkiye'nin büyümesi, Çin'den sonra 8.2 ile dünyada ikinci sırada olması önemlidir. Bankaların sağlam duruşları etkili rol oynamıştır" ifadelerini kullandı.
"İnşaat ve turizm sektörü Türkiye'de hızlı şekilde ilerliyor. Genç ve müteşebbis nüfusa sahip olan Türk özel sektörünün girişimci ruhudur" diyen Erkoç, "Malatya'da bankacılıkta banka mevduatı var. Krediye dönüşümü yüzde 90 civarında yüzde 48'i kurumsal, yüzde 32'si bireysel kredilerdir. KOBİ'lerin kullandığı krediler yüzde 20'ler durumundadır. KOBİ'ler daha çok desteklenmeli" dedi.
Kredi Garanti Fonu'nun Ocak ayında MTSO binasında hizmete açacaklarını söyleyen Erkoç, ardından Bali'ye tepside kuru kayısı hediye etti.