Türkşeker 2022/2023 üretim dönemi pancar alım fiyatını açıkladı. Buna göre, 16 polar için şeker pancarı alım fiyatı 800 TL olurken, üreticinin teslim ettiği her ton pancar için 50 TL yaş pancar posası bedeli ve 25 Tl/ton da kota tamamlama primi ödenecek. Ayrıca üretimi teşvik etmek için geçen yıl 3 olan avans bedeli 4’e ve 18 TL olan avans tutarı da 36 TL’ye çıkarıldı.

Milli Gazete, 12 Ocak’ta yaptığı haberde, 2022/2023 yılı pancar alım fiyatının 800 TL olarak açıklanacağını duyurmuştu. Türkşeker’den akşam üstü yapılan açıklamada Milli Gazete’nin haberi teyit edilerek 2022/2023 yılı pancar alım fiyatının 16 polar için 800 TL olarak belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada şunları kaydedildi:  2022 yılında Şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen % 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatı 800 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerimizin teslim ettiği her ton pancar için 50 TL yaş pancar posası bedeli ve 25 TL/ton kota tamamlama primi ile birlikte 2022/2023 üretim dönemi şeker pancarı fiyatı 875 TL/ton olacaktır.

Ayrıca; 3 olan avans adedi 4’e, 18 TL/ton olan avans tutarı % 100 artırım yaparak 36 TL/ton’a, Çiftçilerimize istihkak olarak verilen posa oranı % 17’den % 20’ye, çıkarılmıştır”

PEKALA AÇIKLANAN FİYAT VE DİĞER UNSURLAR ÇİFTÇİ İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçi zor bir dönemden geçerken, açıklanacak pancar alım fiyatının miktarı üretim açısından büyük önem taşıyordu. 16 polar için açıklanan 800 TL/ton alım fiyatı çiftçiyi aman aman üretime teşvik edecek bir rakam olarak görülmüyor. Diğer yandan her ton pancar için 50 TL yaş pancar posasının verilecek olması çiftçiye artı bir kazanç getirmeyecek. Çiftçi zaten aldığı küspeyi piyasada satabiliyordu. Bu kararla çiftçi isterse küspeyi almayarak bunun parasını Türkşeker’den almış olacak. Yine 25 TL/Ton kota tamamlama primi, çiftçiye ek bir gelir olacak ancak bu primi taahhüt ettiği kotasını tamamlayanlar alacak, tamamlayamayanlar bu primi alamayacaklar. Örneğin geçen yıl kuraklıktan dolayı bir çok çiftçi taahhüt ettiği kotayı tamamlayamamıştı.

AVANS ADEDİNİN VE MİKTARININ ARTIRILMASI ÜRETİMİ TEŞVİK İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR

Daha önce çiftçiye ödenen çapa, sulama ve söküm avans sayısının 4’e ve avans başı ödenecek miktarın yüzde 100 artırılarak 18 TL’den 36 TL’ye çıkarılması üretim açısından önemli görünüyor. Çiftçi üretim aşamasında piyasaya fazla muhtaç etmeden, avans ödemeleri ile girdilerini temin edebilecek.

AÇIKLANAN 800 TL ALIM FİYATI TAM BİR YIL SONRA ÇİFTÇİNİN ELİNE GEÇECEK! BİR YIL İÇİNDE YAŞANACAK KAYIPLAR ÇİFTÇİYE ÖDENECEK Mİ?

Pancar alım fiyatında çiftçiyi tedirgin eden konuların başında, açıklanan fiyatın çiftçiye bir yıl sonra ödenecek olması geliyor. Pancar alım fiyatının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 100 artırılarak 800 TL/Ton olarak açıklanması çiftçinin lehine gibi görünse de bu para çiftçiye gelecek yıl Şubat, Mart ayında ödenecek. Yani önümüzdeki bir yıl içinde enflasyonda yaşanacak her bir puanlık artış, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarındaki her bir kuruşluk zam, çiftçinin pancar alım fiyatını da bir yıl içinde eritip gidecek.

SEKTÖR YETKİLİLERİ UYARIYOR

Sektör yetkilileri işte bu konuda çiftçiye kesin bir taahhüt verilmesi gerektiğini aksi takdirde bu belirsizliklerden dolayı çiftçinin pancar üretiminden uzaklaşabileceğine dikkat çekiyor.

milligazete

Editör: İbrahim Halil Aksoy