Önce “Kürtçe savunma”
sonra “Apo Komisyonu”

Terörist başı Öcalan’ın istekleri birer birer yerine getiriliyor. Ana dilde savunmanın ardından Hak ve Hakikatler Komisyonu için de ilk adım atıldı
Hükümet, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın isteklerini bir bir yerine getiriyor. “Kürtçe savunma”dan sonra Öcalan’ın istediği “Hak ve Hakikatler Komisyonu” kurulması için de ilk adım atıldı. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyesi AKP’li Yaşar Karayel, “Gerçekleri Araştırma Komisyonu” kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi. Karayel, “Gerçekleri Araştırma Komisyonu, komisyon raporunun sonuç ve değerlendirme kısmında var. TBMM’de ocak ya da mart aylarında gündeme gelir. Bundan önce bir takım yasaların görüşülmesi gerekiyor. Bu komisyon kurulduğu takdirde TBMM Genel Kurulu’nun komisyona vereceği yetki çerçevesinde ve oluşturacağı çalışma usulü kapsamında çalışmalar başlar” dedi.


Perde arkası
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyesi AKP’li Yaşar Karayel, YENİÇAĞ’ın sorularını yanıtladı.
Karayel, muhalefetin de bu konuda önerisi bulunduğunu söyledi. Komisyon olarak olayların perde arkasını yeterince araştıramadıklarını vurgulayan Karayel, şöyle konuştu: “Özellikle Türkiye’de bir takım olayların arka planını araştırmak için çalışma yapmak gerektiği sonucuna vardık. Komisyonun hazırladığı raporda Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması da yazıldı. Dolayısıyla bunun 2013 yılında TBMM Genel Kurulu’na gelmesi söz konusu. Bundan önce bütçe ve bir takım yasaların görüşülmesi gerekiyor. Daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanır”


Özel Harp Dairesi
Karayel, “Derin Devlet”in araştırılması konusunda komisyonun özellikle Genelkurmay Başkanlığı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı. Karayel, Özel Harp Dairesi ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’ndan tatmin edici bir bilgi alamadıklarını belirterek, “Bu konuda yazışmalarımız oldu. Kemal Yamak, Sabri Yirmibeşoğlu ve bunların altında çalışan isimleri komisyona çağırıp dinlemek istedik. Genelkurmay Başkanlığı bu konuda gönderdiği yazıda tatmin edici cevap vermediği gibi böyle bir yapılanmanın olmadığını söyleyince sadece eski Genelkurmay Başkanlarını dinlemekle yetindik” diye konuştu.


Derin devlet
Karayel, Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulduğunda böyle bir çalışmanın gündeme gelebileceğini, ancak bunun TBMM’nin vereceği yetkiler kapsamında olacağını söyledi. Karayel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derin devlet, JUSTMAT gibi yapıları araştırmak için ciddi zaman ayrılması gerekiyor. Öncelikle bizim zamanımız yoktu. Bu yapılanma İtalya’da ancak 16 yılda ortaya çıkarılabildi.”

Nimet Baş: Belgeleri savcıya gönderdik
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, 12 Eylül ve 28 Şubat’a ilişkin yargı sürecine bakan savcılara, kendilerinden istenen belgeleri gönderdiklerini bildirdi. Belgelerin ne ile ilgili olduğu sorusuna Baş, “Bu konuda bilgi vermeyeyim” dedi. Suç duyurusunda bulunmadıklarını belirten Baş, “Böyle bir görevimiz de misyonumuz da yok” diye konuştu. Baş, suç kovuşturmasını savcılığın yürüttüğünü vurguladı. Komisyon Başkanı Nimet Baş, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Hamit Fendoğlu gibi siyasi cinayetlere ilişkin, “Ben her büyük etki meydana getiren cinayetin arkasında bir görünen yüz, bir de hedeflenen yüz olduğunu düşünüyorum. O hedeflenenin ne olduğunu bulmak, Türkiye’nin boynunun borcudur” dedi.
yeniçağ