Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Derneği'nin organizesi ile Belediye binasındaki Salon'da düzenlenen "Malatya depreme ne kadar hazır" konulu çalıştaya ilgili ve yetkililer katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan BİLSAM Başkanı Prof.Dr. İbrahim Gezer, "Ülkemizin yüzde 90'ı deprem riski altında yaşamaktadır. Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından olan Kuzey Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı ülkemizde bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Malatya yakınlarından geçmektedir.
Malatya ayrıca, Çöşnük fayı ile Sürgü, Tunceli Ovacık riski tehdidi altındadır" dedi. Gezer, "Bir şehri sürdürülebilir kılmak için önce o şehri afetlere karşı korumak gerekir. Afetlere karşı şehri koruyamazsanız, şehri sürdürülebilir kılamazsınız. Malatya için en önemli doğal afet riski taşıyan konuları ele almak istedik. Malatya'nın doğal afetlere ne kadar hazır olduğunu enine boyuna tartışmak istedik. Herkesin bildiği bir söz vardır, 'deprem öldürmez, depreme hazırlıksız olmak öldürür' denir. Nitekim
Marmara depremi için fay hattına düşerek ölmenin şanı sıra yapıların dayanaksızlığından ölümlerin çok olduğu söylendi. En son Van depremi de deprem sıcaklığını bir kez daha hissettirdi" ifadelerini kullandı.
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan ise, "Deprem olduktan sonra depremi hatırlıyoruz. depremden sonra oluşan yıkımlarla depremi hatırlamış oluyoruz. Aslında depremin hiçbir zaman gündemimizden düşmemesi gerekiyor. Ama hafzamız bu konuda çok zayıftır. Malatya Belediyesi olarak depreme hazırlık konusunda epeyi çalışmalarımız oldu. Geçen sene, kerpiç tek katlı, yıkılma durumundaki 117 tehlike arz eden binaların yıkımını yaptık. Mevcut binaların envanterini çıkarmak üzere hazırlık çalışmalarız var.
Malzeme alımı için ihale hazırlığını yapıyoruz. Röntgen çekerek binaların donatıların tespit edeceğiz. Belediye olarak arama kurtarma ekiplerimiz var. İtfaiye bünyesinde de kurtarma ekibimiz var. 15 mahalleye deprem konteynırları koyduk.
Depremden sonra ilk yardım yerleri ve depremden hasar gören yerlerin belirlenmesi için çalışmalarımız mevcuttur" dedi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Ahmet Kızılay da, "Ülkemizin yüzde 9O'ı deprem bölgesinde yaşıyor. Bu nedenle depreme hazırlıklı olmalıyız. Herkes kendi binalarını gözden geçirmesi gerekiyor. Marmara depremi Türkiye'de milat oldu. Marmara depreminden sonra depreme hazırlık konusunda iyi gelişmeler oldu. Ancak yeterli mi? Van depreminden sonra hızlı yol almamızın Malatya için de gerekli olduğu görüldü. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde derem senaryosu hazırlayarak, bir ilçede deprem olmuş gibi, tüm sağlık kuruluşlarının katılımı ile senaryo gerçekleştirdik. Acaba deprem olursa hazır mıyız diye gözden geçirdik" şeklinde konuştu.
"Malatya ve dolayının depremselliği" konusunda Prof.Dr. Mehmet Önal bilgi verdi. Prof.Dr. Mehmet Önal, Malatya ve yöresindeki aktif fayların durumu hakkında bilgi aktardı.
"Malatya depreme ne kadar hazır" çalıştayı düzenlendi.
"Malatya depreme ne kadar hazır" çalıştayı düzenlendi.
Yorumlar