İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, fitre ve zekat konusunda yaptığı açıklamada, toplumda var olan ekonomik krizi göz önünde bulundurarak oruç tutan vatandaşlarımızın iftar ve sahur ihtiyaçlarını karşılamaları için yapılacak hayır ve hasenatı, verilecek fitre ve zekatı bir an önce vermekte fayda olduğunu ifade ederek, "Bu yıl Ramazan Ayı ile eğitim-öğretim dönemi bir arada. Üniversiteyi kazanıp da kayıt yapmaya gidecek olan ancak ailesinin maddi durumu olmadığında bilet parası bulamayan, kayıt parasını bulmayan nice yavrularımız, gençlerimiz var. Onlara yardım elini uzatmak elbette maddi durumu yerinde olan yakınlarının, bizlerin görevidir. Bu ve benzeri bir çok nedenlerden dolayı fitre, fidye, sadaka ve zekatlarımızı vermede ramazanın sonunu bilhassa Kadir Gecesi ve sonrasını beklemeyelim. Kim bilir belki de bizler o güne kadar yaşayacak mıyız. Nasıl ki namaz vakti girince namazı bir an önce eda etmek gerekiyorsa fitre vermekte bu aya mahsus bir ibadettir. Ramazanın ilk günü ile vermeye başlanır. Hayırlı işlerde acele etmek en güzelidir" dedi.
Zekatın Ramazan ayına münhasır olmadığını belirten Sönmezoğlu, "Malın, servetin üzerinde bir yıl geçmişse hangi ay ve zaman olursa olsun verilmesi gerekir. Ancak halkımız ramazan ayına olan ilgi ve alakası, bu ayda sevapların bire on, bire yüz, bire bin gibi samimiyetine göre katlanarak Cenab-ı Hak tarafından verilmesi halkımızın zekatını ramazan ayında verme gibi güzel bir alışkanlık edinmişlerdir. Ramazan ayında zekatını verme ayrıca zamanın hesaplanmasında da bir kolaylık oluşturmaktadır. Ancak zekat senenin her ayında ve gününde verilebilir. Ramazan ayında ise ilk günlerde olduğu gibi ortasında ve sonunda da verilebilir. Zekat, kişinin asli ihtiyaçları dışındaki (oturduğu ev, araç, iş ve meslek gibi) 80.18 gram altın veya buna denk parası olan kişilere farzdır. Bu yıl fitrenin asgari miktarı 6.50 Liradır. Ancak asıl olan kişinin kendi ekonomik durumuna göre sabah-akşam yediğinin ücretini vermektir. Fitrenin azami, üst miktarı yoktur" şeklinde konuştu.
Üniversiteyi kazanmış Malatya'ya kayıt için bu günlerde başka illerden gelen öğrencilerimize de sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Sönmezoğlu, "Sivil toplum örgütlerimiz, maddi durumu iyi olan insanlarımız, esnafımız üniversiteyi kazanıp kayıt için bu günlerde ilimize gelen öğrenci ve velilerini en güzel şekilde karşılamalı; bilhassa onlara iftarları açma hususunda kolaylık göstermeleridir, misafir etmelidirler. ilk intibah çok önemlidir. Gelen misafirlerimize, gençlerimize ve onların yanında gelen velilerine sofralarımızı açalım" ifadelerini kullandı.