Festivalin ardından bugün kameralar karşısına geçen Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Süleyman Kamçı, beraberinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertan Mumcu, Battalgazi Belediye Başkan vekili Yasemin Sultan Kurt, Malatya Girişim Gurubu Yönetim Kurulu Başkan vekili Mehmet Kavuk ve diğer sponsor firmaların temsilcileri ile festivalin değerlendirmesini yaptı.
Dublee Tree by Hilton Otel’de gerçekleşen basın toplantısında konuşan Vali Süleyman Kamçı, festivalin bu yıl çok olumlu geçtiğini ve geride kalan 6 yılın en zirve festivali olarak gördüklerini söyledi. Bu değerlendirme toplantısı ile amaçlarının var olan eksiklikleri tespit ederek gelecek yıl daha iyi bir festival organizasyonu ortaya çıkarmak olduğu söyleyen Kamçı, “İnşallah gelecek yıl sizlerinde katkısı ile daha güzel bir organizasyona ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.
Uluslararası Malatya Film Festivali’nin aslında çok büyük boyutlu bir festival olmadığına dikkat çeken Kamçı, ancak buna rağmen festivale katılan tüm çevrelerden olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Bu yıl festivalin bütçesinin 1 milyon 350 bin TL civarında olduğunu kaydeden Kamçı, bunun da Başbakanlık Tanıtım Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Fırat Kalkınma Ajansı ile sağlandığını söyledi. Bunun yanı sıra sponsor firmaların da desteği ile festivali gerçekleştirdiklerini ifade eden Kamçı, ayrıca Mehmet Kavuk’a festivale verdikleri büyük desteklerden dolayı da teşekkür etti.


Diğer yıllarda yapılmayan sinema-vatandaş bululmasını bu yıl gerçekleştirdiklerini de söyleyen Kamçı, festival süresince sinema salonlarının en üst noktada dolduğunu kaydetti. Özellikle bu yıl sponsorların desteği ile sinema biletlerinin de ücretsiz verilmesi ile filmlere ilginin oldukça fazla olduğunu aktaran Kamçı, gelecek yıl daha da iyi bir festival için çalışacaklarını söyledi.
Film festivallerinin vazgeçilmezi olan korteji bu yıl gerçekleştiremediklerini belirten Vali Kamçı, ancak önümüzdeki yıl özellikle nostaljik araçlarla şehir kortejinin yapılmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Bu yık ayrıca genç sinema yüzlerini de festivale çağırarak katılımın artmasını sağladıklarını belirten Kamçı, basının da desteği ile festivalin her sene daha da büyüyerek devam edeceğini sözlerine ekledi.
Son dönemlerde artan terör olayları nedeniyle önceki yıllarda konuklarını kırmızı halı ile karşılayan Malatya Film Festivali’nde bu yıl açılış ve kapanış törenlerinde kırmızı halı yerine siyah halı kullanılmıştı. Bir hafta boyunca 6 farklı salonda 48 ülkeden 136 filminin gösterildiği festivalde toplam 23 bine yakın sinemasever filmleri izleme fırsatı yakaladı. Ayrıca Suriyeli mültecilerin kaldığı konteyner kentte tüm gün boyunca film gösterimleri gerçekleştirildi. Festival boyunca yüzde 80’e yakın dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra festival konuklarının katılımıyla renklenen söyleşi, sergi, imza günleri, atölye gibi pek çok etkinlikle buluşan Malatya sinemaya doydu.
Malatya Film Festivali’nde bu yıl 94’ü uzun film, 31’i kısa film, 11’i belgesel; 67’si yerli, 69’u yabancı olmak üzere toplamda 136 film yer aldı.
Malatya Film Festivali, bu yıl Malatya’da ağırladığı yönetmen ve oyuncularla da öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 7 günlük süre içinde Emin Alper, Barış Atay, Faruk Hacıhafızoğlu, Çiğdem Sezgin, Murat Saraçoğlu, Mehmet Eryılmaz, Fatih Hacıosmanoğlu, Selim Evci, Çağıl Nurhak Aydoğdu, Caner Erzincan gibi yönetmenler Malatya’ya geldiler. Ayrıca Şerif Sezer, Hikmet Karagöz, Mesut Akusta, Osman Sonat, Berkay Ateş, Hakan Çimenser, Gökhan Mumcu, Ece Dizdar, Özgür Emre Yıldırım, İnanç Konukçu, Özay Fecht, Can Kolukısa, Zümrüt Erkin, Melek Çınar, Sema Moritz, Esme Madra, Rıza Akın, Sarper İlhan, Settar Tanrıöven, Ece Tatay, Serhat Yiğit, Hülya Böceklioğlu, Ahmet Kaynak, Soner Erzincan, Cenan Çamyurdu gibi oyuncular da filmlerinin gösterimleri ve ödül töreni için Malatya’daydı.
Malatya Uluslararası Film Festivali, gelecek yıl yine Kasım ayında Malatyalı sinemaseverle buluşacak.

Editör: İbrahim Halil Aksoy