Saç dökülmesi problemleri herkesin rahatsız olduğu bir durumdur. Daha çok erkeklerin yaşadığı bir sorun olarak görülse de aslında kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır. Yaşanan bu durum kişilerin psikolojisi üzerinde de olumsuz etkiler bırakmaktadır.

   Saç tellerinin değişik evrelerden geçtiğini söyleyen uzmanlar zaman zaman karşılaşılan bu dökülmelerin normal olduğunu vurgulamaktadırlar. Saçların belirli bir aktif büyüme dönemi bulunur. 6-8 yıl arasında devam eden bu büyümeden sonra saç dinlenme evresine geçerek birkaç ay dökülebilir.  Gün içerisinde yaklaşık olarak 100-150 adet dökülmeler normal olarak karşılanmaktadır. Mevsim değişikliklerinde saç dökülme oranlarında artış olabilmektedir. Bunun nedeni ise bu mevsimlerde gün ışığına maruz kalma sürelerinin artmasıdır. Dökülen saçlar yerini yeni kıl köklerine bırakır.

   Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmelerinin farklı nedenleri bulunmaktadır.  Kadınlarda saç dökülmesine neden olan problemlerin başında sona eren gebelikler ve hormonal tedaviler gelmektedir.  Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması, demir eksikliği anemisi, bilinçsiz ve yanlış uygulanan diyet programları, protein yönünden yetersiz beslenmek, aşırı miktarda kilo kayıpları, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri olarak saç dökülmeleri görülebilir. Saç dökülemelerinin altında genetik faktörlerin de büyük etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Saç dökülmelerinin genelde tedavisi bulunmaktadır. Sadece dökülme nedenlerinin iyi araştırılması ve ona yönelik bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Peki saç dökülmesine ne iyi gelir?

  • Biberiye çok eski zamanlardan beri saç dökülmesi problemlerine karşı kullanılan etkili yöntemlerden birisidir. Saç diplerine uygulanan biberiye saç köklerinin canlanmasını sağlar ve saçların gürleşmesine etki eder. İçerdiği antioksidan özelliklerinden dolayı dökülmeye neden olan ve saça zarar veren kimyasalların da temizlenmesini sağlar.  Birkaç damla biberiye yağını zeytin yağı ile karıştırarak saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Aloe vera bitkisi saç derinizin daha sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Saç derisinin iyileşmesi saçların da gücünü ve dayanıklılığını artıracaktır. Saçınıza uygulayacağınız aloe vera jeli sayesinde saçlarınız daha canlı, nemli ve parlak olacaktır. Ayrıca yeni saç çıkmasını da hızlandıran bir yöntemdir.  İkiye keseceğiniz bir aloe vera bitkisinden çıkan jeli direk olarak saç diplerinize yavaş yavaş masaj yaparak yedirebilirsiniz.
  • Sağlık açısından da bir çok faydası bulunan çörek otu saçlar için de mucize sonuçlar gösteriyor.  Çörek otunun içinde Beta karoten, A, B1, B2, B6, E, C vitaminleri gibi saç sağlığı için büyük fayda sağlayan bileşenler yer almaktadır. Saçlarınıza uygulayacağınız bu yöntem sayesinde saç kökleriniz güçlenmekle kalmayacak aynı zamanda canlanacak ve beslenecektir. Bir miktar çörek otu yağını parmak uçlarınız yardımı ile saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Isırgan otu saç dökülmelerinin önüne geçen ve yeni saçların çıkmasını sağlayan bir bitkidir. İçerdiği zengin bileşenler saç sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Saç dökülmesinin yanında kepek oluşumu problemleriniz var ise ısırgan otu bu problemin de engellenmesini sağlayacaktır.
  • Saç köklerinizi güçlendiren bir diğer yöntem ise nane yağıdır. Saç diplerinize uygulayacağınız nane yağı sayesinde saç deriniz rahatlar ve gürleşir. Yalnız saça uygulama yaparken tek başına değil de diğer yağlarla karıştırılarak kullanılması önerilmektedir. Bunun için badem yağı ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Kepek problemlerini giderdiği de gözlemlenmiştir.
Editör: İbrahim Halil Aksoy