Ramazan Kaya - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayının son günlerinde etkili olan zirai donun kayısı ağaçlarında zarara yol açması nedeniyle bölgedeki bahçelere çalışmak üzere gelen mevsimlik işçi sayısında çok büyük oranda düşüş yaşandı. Kayısı hasadında çalışmak için önceki senelerde ortalama 35-40 bin mevsimlik işçinin geldiği yöreye, bu yıl bin 500-2 bin civarında kişinin geldiği tahmin ediliyor.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bir kayısı bahçesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık ortalama 780 bin tona ulaşan yaş kayısı rekoltesinin 411 bin tonunun Malatya'dan karşılandığını belirterek, bu yılki rekoltenin zirai don nedeniyle yaklaşık 30 bin ton olacağını söyledi.

Hasat döneminde kayısı bahçelerinde her yıl hareketlilik yaşandığını ifade eden Erdoğan, bu sene ise bu hareketli görüntülerin yerini sessizliğe bıraktığını belirtti.

Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bahçelerdeki ağaçların zirai dondan kısmen etkilendiğini ve burada hasadın başladığını anlatan Erdoğan, "Kayısı hasadının maalesef Malatya için buruk başladığından bahsedebiliriz. Diğer yıllara baktığımız zaman, hemen hemen bütün bahçelerde bir işçi çadırı ve yoğun bir faaliyetin olduğunu görüyorduk. Maalesef, bu yıl sadece bu bölgelerde, sahil bölgelerinde kayısının olduğunu, dolayısıyla burada da fazla bir işçi yoğunluğunun olmadığını görüyoruz" dedi. 

Dondan daha az etkilenen bölgelerde de ağaçlarda çok fazla kayısı yoğunluğu olmadığına değinen Erdoğan, çiftçilerin hasadı genelde kendi iş gücüyle, kısmen de dışarıdan gelen işçilerle yapmaya çalıştıklarını aktardı.

 

Zirai don, mevsimlik işçileri de etkiledi

Abdullah Erdoğan, Adıyaman, Şanlıufra, Diyarbakır, Hatay ve çevre illerden her yıl binlerce mevsimlik işçinin kayısı hasadı döneminde kente geldiğini anımsatarak, "Geçmiş yıllarda Malatya'ya çok yoğun işçi girişi oluyordu. Yapılan tespitlere göre, yıllık ortalama 35-40 bin mevsimlik işçi girişi oluyordu. Bu, hakikaten çok büyük bir iş gücüydü. Hem işçiler hem çiftçiler açısından bu aylarda yoğun bir dönem geçiriyorduk ama bu yıl yaşanan soğuk zararı nedeniyle Malatya'nın hemen hemen yüzde 95'inde kayısı yok. Bölgeye gelen mevsimlik işçilerin bu yıl yaklaşık bin 500-2 bin civarında tahmin ediliyor. Bu da çok düşük bir rakam. Bir hafta 10 gün sonra da zaten kayısı hasadı bitmiş olacak, öyle görünüyor" diye konuştu.

 

"Rekolte çok düşük. Ne yapalım, kader böyle"

Kayısı üreticisi Bedri Oğuz (67) da Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bahçesinin dondan kısmen etkilendiğini dile getirdi.

Diğer kayısı üreticilerine göre kendisini şanslı hissettiğini belirten Oğuz, "Bizim bu çevrede kayısı olmadığı için hepimiz üzgünüz. Bu sene hasat edeceğim kuru kayısı 10 ton ya da 12 ton olur, geçen sene 20 tondu. Yine, buna da şükrediyoruz, sahil boyundayız. Bu sene bizim var. Bizim bu ana caddeden yukarıda, hiçbirinde yemek için bile yok. Biz, şükrediyoruz. Ne yapalım, inan ki onlar için de üzülüyoruz. Biz, her sene 20-25 işçi çalıştırıyorduk, bu sene 8-9 kişi var. Yani rekolte çok düşük. Ne yapalım, kader böyle" dedi.

 

Üniversite öğrencisi İzzet Işık, harçlığını çıkarmak için çalışıyor

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü öğrencisi İzzet Işık (20) ise okulun tatile girmesiyle harçlığını çıkarmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla Adıyaman'dan Malatya'ya geldiğini ve kayısı bahçelerinde çalıştığını belirtti.

Zirai don nedeniyle rekoltenin düşük olduğuna işaret eden Işık, "4-5 yıldır geliyorum, böylesini görmedik. Kayısı, gerçekten çok az. Geçen sene, bizim aileden 4-5 kişi gelirken, bu sene sadece kardeşimle geldik" diye konuştu. 


haberler.com

Editör: İbrahim Halil Aksoy