Malatya’daki Trambüslerin tasarımcılarından olan elektrik mühendisi Emrah Dal Trambüs sisteminin kurulması aşamasında 2 yıl Malatya’da bulunduğunu ifade etti. Dal, “Şu anda burada başarılı bir sistem var ve yapılan çalıştayla birlikte bu sistemi tüm Avrupa’ya ve Dünya’ya tanıttık. Bu çalıştayda bu sistemin diğer Avrupa ülkelerindeki sistemler kadar iyi olduğunu, hatta onlardan daha fazla artılara sahip olduğunu gördük. Şu anda Türkiye’de trambüs düşünen birçok il var.

Bu sistem o illere örnek teşkil edecek” diye konuştu. Avusturya Salzburg Troleybüs Şirketi eski Genel Müdürü Gunter Mackinger ise Malatya’da bulunmaktan çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Mackinger, “Buradaki yapılan sistemden çok etkilendik, bu sistem sadece bu günün değil geleceğinde bir sistemi. Böyle bir sistemi tercih etmek büyük bir cesaret ister, ben bu sayede Büyükşehir Belediyesini tebrik ederim” dedi.


UITP Troleybüs Komitesi Başkanı Sergei Korolkov’da trambüsü beğenenlerden. Malatya’da kurulan sistemi çok başarılı bulduğunu ifade eden Sergei Korolkov “Amacımız böyle çalıştaylarla şehirlerde kurulan troleybüs sistemleri diğer şehirlerle paylaşarak bir deneyim oluşturmak. Malatya’ya kurulan sistemde bu anlamda iyi bir örnek olacak” diye konuştu.
İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ise burada oluşan birikimin bütün Anadolu’ya yayılması için emek sarf ettiklerini dile getirerek “Büyükşehir Belediyesi çok güzel bir sistem kurmuş ve bu sistem Anadolu’ya çok güzel bir örnek olacak. Vatandaşlar bazen ‘İstanbul’da bu sistem daha evvelden vardı, sistem iyiydi de neden orada kaldırıldı diyor’. Biz İstanbul’da bu sistemi kaldırdığımız zaman petrolün varili 2 ile 5 dolar arasında değişiyordu ancak şu anda petrolün varili 50 dolar. Yakıt maliyetleri araç seçiminizde ön plana çıkıyor, bu yüzden trambüsün şu anda kurulması çok mantıklı” şeklinde konuştu.

Editör: İbrahim Halil Aksoy