Pil, kağıt, atık yağ, ambalaj atıkları toplanarak yerinde ayrıştırma sağlanırken, toplanan atıklar ikincil üretimde kullanılmak üzere ilgili tesislerde işleniyor. Atıklar, çöp olmaktan kurtarılarak, hem doğal kaynaklar korunuyor, hem de ekonomiye yeniden kazandırılıyor. 
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Pil, kağıt, atık yağ, ambalaj atıkları toplanarak yerinde ayrıştırma sağlanırken, aynı Geri Dönüşüm Evi içerisinde ‘Sizin eskiniz başkasının yenisi olabilir’ sloganıyla vatandaşlarımızın ihtiyaç fazlası olan ya da artık kullanmadığı bir başkasının ihtiyacı olabilecek kıyafet, kitap ve oyuncakların yeni sahipleri ile buluşturulmasını sağlıyor. Geri Dönüşüm Evleri’nde toplanan eşyalar Yeşilyurt Belediyesi İŞGEM Ltd. Şti.ne bağlı ekipler tarafından sürdürülen çalışmalarla gerekli onarım ve ambalaj işleminden sonra Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğümüz aracılığıyla yeni sahiplerine teslim ediliyor” dedi.


Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ÇER-ÇÖP Projesi ile Yeşilyurt ilçesinde bulunan okullara, kamu kurumlarına ve apartman sitelerine ÇER-ÇÖP kutuları dağıtılarak, yerinde ayrıştırmayı ve bilinçli bir nesil yetişmesini hedefliyor. Türkiye'de ilk olarak Geri Dönüşüm Evlerini de kuran Yeşilyurt Belediyesi, belirlediği 31 noktada hizmet vererek, kolay ulaşılabilir proje ile yerinde ayrıştırma ve ihtiyaç fazlası ürünlerin toplanması konusunda büyük bir adım attı. Geri Dönüşüm Evleri Projesi’ne ayrıcalık tanıyan ve çalışmaları sürekli takip eden Başkan Hacı Uğur Polat, Başkan Yardımcısı Mehmet Güner, Haydar Şahin, İŞGEM Genel Müdürü Mehmet Karaman ve Sosyal İşler Müdürü Cavit Aslan ile birlikte devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.


POLAT: “ÖRNEK ALINACAK BİR HİZMET GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Geri Dönüşüm Evi Projesi’ni başlatarak Türkiye’de bir ilki hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Polat, “Bazı belediyeler yerinde ayrıştırma çalışmaları yapıyorlar, ancak biz Yeşilyurt Belediyesi olarak israfı önlenmek ve atılacak eşyaların yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlamak için Geri Dönüşüm Evi Projesi’ni başlatarak, örnek alınacak bir hizmet gerçekleştiriyoruz. Atılacak herhangi bir eşyanın ihtiyaç sahibine ulaştırmasını hedefleyen bu proje hem adı hem de yerleştirildiği mahallelerdeki görüntüsü ve estetik yapısı ile geri dönüşümü teşvik edip, ilginin artmasına neden oluyor. Proje sayesinde bir vatandaşımızın evinde kullanmadığı kıyafet, elbise, ayakkabı, kitap ve oyuncak gibi eşyaları kurduğumuz sistemle birlikte ekonomik durumu yerinde olmayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmasını sağlanmaktadır. Her aşamasını yakından takip ettiğimiz bu örnek alınacak projenin tüm detaylarını ekiplerimiz günlük olarak inceliyorlar ve sürekli takip ediliyor. Geri Dönüşüm Evi’ne bırakılan kullanılmayan eşyalar günlük düzenli olarak toplanıp İŞGEM Müdürlüğüne bağlı atölyeye getirilerek, öncelikle tasnif işlemine tabi tutuluyor. Kullanımı uygun olarak görülen elbiseler ve kıyafetler kuru temizleme işleminden sonra ütü ve bakımları yapılarak ambalajlanıyor. Ambalajlanan eşyalar kutulara yerleştirilip Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüzün Yeşilyurt Yeşil Konak Hizmet binasının yan tarafındaki depoya taşınıyor. Belediyemizin ekmek dağıtımı yaptığı bin 500 aile başta olmak üzere isimleri daha önce kayıt altına alınmış aileler buraya gelerek, neye ihtiyaç duyuyorsa onu seçip alıyorlar” dedi.


Başkan Polat, “Proje tanıtımı ve örnek geri dönüşüm evlerinin tanıtımı yapıldığında büyük bir beğeni ve tebrik aldık. Vatandaşlarımızın daha rahat ulaşabilmeleri için 31 noktada hizmete başlayan projeye büyük bir sahiplenme ve duyarlılık gördük. Hemşehrilerimizden aynı duyarlılık ve sahiplenmenin artarak devam etmesini bekliyoruz. Hemşehrilerimiz hiç kullanmadıkları ya da modası geçti diye kullanmaktan vazgeçtiği elbise, ayakkabı, kıyafet ve kırtasiye ürünlerini Geri Dönüşüm Evleri’ne bırakabilirler, bizlerde kurduğumuz bu sistem sayesinde topladığımız eşyaları ön temizleme ve bakım çalışmasından sonra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılmasına yardımcı oluruz” ifadelerine yer verdi.


İŞGEM Genel Müdürlüğünün arka kısmında eşyaların toplandığı, ayrıştırıldığı ve temizlendiği atölyeyi inceleyen Belediye Başkanı Polat, çalışmaların daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için çalışma alanında bazı değişikliklerin yapılması talimatını verdi. Başkan Polat, ayrıca Geri Dönüşüm Evine bırakılan kullanılmayan eşyaların vatandaşlara daha rahat ulaştırmak için belediye sınırları içerisindeki uygun bir yere “ Hayır Çarşısı “ yapacaklarını ifade etti.

Editör: İbrahim Halil Aksoy