DOKUNULMAZLIK tartışmalarında AKP ile ters düştüğü değerlendirmelerinden rahatsız olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
AKP'nin meclisi baskı altına alarak meclisten geçirdiği büyükşehir yasası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Dokunulmazlık tartışmalarında AKP ile ters düştüğü değerlendirmelerinden rahatsız olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonunu getirecek bu yasadan en küçük bir rahatsızlık duymadı. AKP'nin Oslo ve İmralı görüşmelerinde verdiği sözler çerçevesinde meclise getirdiği ve MHP'nin bütün direnmelerine rağmen BDP ile işbirliği içinde kabul ettiği büyükşehir yasasını aynen onayladı.
Yürürlüğe giren yasa Türkiye'yi tamamen dönüştürecek düzenlemeler içeriyor. Kurulan 13 yeni büyükşehirle birlikte, toplam 29 büyükşehir fiili olarak eyalete dönüşecek. AKP'nin meclisten geçirmeye hazırlandığı kamuda ikinci bir dilin kullanılması, seçilmiş vali ve dağdaki eli kanlı katillerin silahı bırakıp yurt dışına gitmesi şeklindeki afla birlikte eyalet sistemi tamamlanmış ve Türkiye açık ve yakın bir bölünme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış olacak.
SORUNLAR DAHA DA BÜYÜYECEK
TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar da yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasanın Büyükşehir belediyesi sınırlarının genişletilmesi, kentlerin gelişmesine ve hizmetlerin yaygınlaşmasına değil, sorunların büyümesine ve yaygınlaşmasına neden olacağını kaydetti.
Söz konusu tasarı, 12 Kasım tarihinde Meclis'ten geçerek Gül'ün onayına sunulmuştu. Yasa, nüfusu 750 bini aşan illerin, büyükşehir belediyesi kapsamına alınabilmesine imkan tanıyor. Yürürlüğe giren yeni yasa aynı zamanda Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin Sarıyer'e bağlanmasını öngörüyor.
Kanuna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Düzenlemeyle Türkiye genelinde 34 yeni ilçe kurulması ve İstanbul ile Kocaeli'nin köylerinin mahalle statüsüne alınması da öngörülüyor. İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri Sarıyer'e, Ankara Yenimahalle'nin bazı mahalleleri Etimesgut ve Çankaya'ya bağlanacak.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ayrıntıları şöyle: Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak.
TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI'NDAN TEPKİ
TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati UYAR yaptığı açıklamada, yürürlüğe giren yasanın büyükşehir belediyesi sınırlarının genişletilmesi, kentlerin gelişmesine ve hizmetlerin yaygınlaşmasına değil, sorunların büyümesine ve yaygınlaşmasına neden olacağını belirterek şunları söyledi: "Belde belediyelerinin kapatılması, hizmetlerin en yakın yerel yönetim biriminden karşılanması ilkesiyle çelişen, ülkemizde var olan yerel yönetim kültürüne vurulmuş ağır bir darbedir.