Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu, "Birçok ülkede, birçok ürün başlangıcında etkinlikler düzenlenir. Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı konusunda yılda bir kez festival düzenleniyor. Dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 80'inin ve kuru kayısı üretiminin de yüzde 90'ının karşılandığı Malatya'da, kayısı meyvesinin oluşumunu sağlayan çiçek döneminde de bir etkinlik düzenlenmelidir. Bu dönemde, çiçek tomurcukları dondan zarar görme durumları yaşanabiliyor. Dolayısıyla bu dönemde sempozyumlar düzenlenip, çiçek tomurcukları dondan zarar görme durumları ele alınabilir" ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİLER DE KATILMIŞ OLUR"
Kayısı Festivali'nin düzenlendiği temmuz ayında üreticinin bahçesinde kayısı hasat döneminde olması nedeniyle kayısı festivallerine üretici katılımı olmamasının hep eleştirildiğini vurgulayan Kabahasanoğlu, "Genelde nisan ayında çiçek açan kayısı don tehlikesi de yaşıyor. Bu dönemde don olayı bilimsel olarak sempozyumlarla da ele alınabilir" önerisinde bulundu.
Temmuz aylarında düzenlenen Kayısı Festivalleri'ne üreticilerin genelde katılmadıklarının eleştirildiğini söyleyen Kabahasanoğlu, "Temmuz ayında kayısı hasat dönemi olması nedeniyle üretici bahçesinde kayısı hasadıyla meşgul olurken, bir yandan Kayısı Festivali düzenleniyor. Dolayısıyla üretici kayısı festivaline katılamıyor. Nisan ayında kayısı çiçek döneminde bir kayısı etkenliği düzenlenirse, bu etkinliğe kayısı üreticisi de iştirak etmiş olur. Ayrıca, Nisan ayında mevsim sıcaklığı da normal olmasından dolayı etkinliklere katılma oranı da yüksek olur" diye konuştu.
KAYISI MÜZESİ ÖNERİSİ
Dünyada birçok ülkede birçok meyve konusunda müze bulunduğuna dikkat çeken Kabahasanoğlu, "Düşünün, dünyada bir il ki, dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 80'ini ve kuru kayısı üretiminin de yüzde 90'ını karşılıyor. Yani, başka bir il yok ki, tek ürünü ile dünyada tek il olsun. Bu tekliği iyi değerlendirmesi gereken Malatya'da Kayısı Müzesi kurulması halinde, dikiminden pazarlanmasına kadar aşamalar sergilenir. İl ve yurt dışından gelenlere bu altın meyvenin konumu müzede gösterilir" dedi.
"KAYISI MÜZESİ BU KENT İÇİN EKSİKLİKTİR"
Kayısı Müzesi'nin bir köşesinde de kayısının birçok yan ürünün de satışa sunulabileceğini belirten Kabahasanoğlu, "Ticari olmayan şeyin devamlılığı olmuyor" diyerek, şunları söyledi:
"Malatya'nın kayısısı, tarihi hakkında biblolar ve resimler yaptırılıp, duvarlar ve masa üstünde olması lazım. Kayısıyı taçlandıran eserlerin olması lazım. Kayısı ve turizm kenti olacaksak, el sanatları konusunda çalışma içinde olmalıyız. Kayısıyla ilgili tüm materyallerin yer alacağı Kayısı Müzesi bu kent için eksikliktir."
Yılda 100 - 150 bin ton dolayında kuru, 400-500 bin ton dolayında kaş kayısı rekoltesinin yaşandığı Malatya'ya kayısı nedeniyle yılda 300-400 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlanıyor.
"Çiçek döneminde de bir etkinlik düzenlenmelidir"
"Çiçek döneminde de bir etkinlik düzenlenmelidir"
Yorumlar