2009 ÖSS sınavlarında istenilen başarıyı elde edemeyen Amasya'da başarısızlığın sebepleri masaya yatırıldı. Kaymakamlar, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, okul müdürleri, dershane müdürleri ve okul aile birliği başkanlarının katıldığı toplantıda Amasya'da topyekun bir eğitim kampanyasına başlanacağını açıklayan Vali Halil İbrahim Daşöz, bu zamana kadar valilik yaptığı Adıyaman, Isparta ve Malatya'da düzenlediği eğitim kampanyalarında elde edilen başarıları anlattı.
Amasya'dan önce valilik yaptığı Malatya'da uygulanan 91 Bin Dev Öğrenci Projesi'nin Amasya'da 65 Bin Dev Öğrenci Projesi olarak uygulanacağını söyleyen Vali Hail İbrahim Daşöz, "10 gün içerisinde çok önemli gördüğümüz, aynı zamanda üniversitedeki başarıya da önemli etkileri olacak 2 önemli projeyi başlatacağız. Amasya'da toplam 65 bin öğrenci var, projemizin adı 65 Bin Dev Öğrenci Projesi. Bu proje ile çocuklarımızın özgüven duyguları, özsaygı duyguları, kendilerini değerli hissetmeleri, sosyal sorumluluk anlayışları, liderlik, vizyon ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Sadece öğrenci odaklı bir proje olacak. Çocuklarımız süreç boyunca projenin içerisinde hem karar verici, hem de uygulayıcı konumunda olacak. Tüm bunların sonucunda çok önemli çıktılar elde edeceğiz" dedi.
O gün içerisinde hazırlanacak olan Kardeş Okul Kardeş Kurum Projesi'nin detaylarını anlatan Daşöz, "Özellikle ekonomik yönden sıkıntılı, sosyokültürel yönden sıkıntılı, kırsal kesim okullarına, durumları iyi bir kurum ile meslek kuruluşuyla kardeş okul ilişkisi içinde ortak çalışma yapmayı amaçlayan bir proje. Örneğin Amasya'da bu şekilde 10 tane okul tespit ettik, bu okulların bir kardeş kurumu olacak. Emniyet Müdürlüğü'nün kardeş kulu olacak, tapu, bayındırlık devlet su işleri müdürlüğünün birer tane kardeş okulu olacak. Hem kendi kurumunu tanıtacak, hem bu okulun sorunları ile ilgilenecek, hem de üniversitedeki başarı durumuna onlarında katkısı olacak. Durumu çok iyi olan okullar, durumu çok kötü olan okullarla kardeş olacak. Burada ağırlıklı olarak kurumların bireysel katkılarını bekliyorum" diye konuştu.
ÖSS'de sayısal ağırlıklı puan sıralamasında Türkiye genelinde 55, eşit ağırlıklı puan sıralamasında 56 ve sözel ağırlıklı puan ortalamasında 62. sırada olan Amasya'da başarıyı engelleyen faktörlerin araştırdıklarını açıklayan Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, "Sınavla öğrenci alan okulların azlığı, genel liseler ve meslek liselerinde okullaşma oranları, okul aile işbirliğinin yeterli olmaması, zümre toplantılarının amacına uygun yapılmaması, ÖSS deneme sınav sonucu ve sorularının analizin yeterince yapılmaması, yönetici, öğretmen ve öğrencinin motivasyon azlığı, bölünmüş aileler ve aile problemleri gibi sorunlar yapılan araştırmalarda ortaya çıkan problemlerin başında geliyor" şeklinde konuştu