Malatya'da turizmden Sanata, eğitimden istihdama birçok alanda yenilikler yapan ve 3,5 yıllık süre içerisinde hizmet ederek Malatyalılar tarafından sevilen Daşöz, Amasya'da Güneş Haber Merkezi elemanlarına Amasya'yı birebir kendisi gezdirdi ve Amasya hakkında bilgi verdi.


VALİ DAŞÖZ, MALATYA'DAN AYRILDIKTAN SONRA İLK KEZ GÜNEŞ HABER MERKEZİNE AMASYA'YI ANLATTI

Malatya'yı unutmadığını söyleyen Daşöz, Malatyalılara da Güneş Haber Merkezi aracılığıyla selam göndererek Amasya'da yapacağı projeler hakkında da bilgiler verdi. Daşöz Amasya'yı Malatyalılara şu cümlelerle ifade etti;

“ 1 Temmuz günü Malatya'dan ayrılmıştım.9'u gibi Amasya'da göreve başladım. Tabii burası Malatya'ya oranla daha küçük bir İl ama çok farklı özellikleri olan bir il. Tarihiyle doğasıyla burada 7500 yıllık bir tarih var. Dost dağlar var. Şehri ortadan ikiye bölen Yeşilırmak var ki bu da muhteşem bir değerdir. Ayrıca burası Osmanlı tarihi açısından da çok önemli bir değerdir. Şehzadeler kenti diye anılır. Bu şehzadelerden 7 tanesi padişah olmuştur. Bunların içerisinde Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet'te vardır. Onların döneminde yapılmış onlarca önemli tarihi eser de vardır. Ayrıca burası Ferhat ile Şirin'in yaşadığı memlekettir. Biliyorsunuz tarihimizde çok önemli yeri olan iki âşıktır Ferhat ile Şirin.

Ayrıca ben de buraya geldikten sonra öğrendim; Dünyanın ilk ve en büyük Coğrafyacısı olarak kabul edilen ve 22 ciltlik dünya Coğrafyasını anlatan güzide eserin sahibi olan Strabon'da Amasya'lıdır. Dünya kayıtlarında Amasyalı Strabon olarak biliniyor.

Tabii burası daha çok elma sı ile tanınıyor ama Amasya'nın Coğrafya, tarih, sanat ve estetik değerleri de çok önemlidir. Bütün bu özelliklerinin yanında çok ılımlı, çok uyumlu yapısı olan insanlarının olmasıdır. Örneğin burada hiç korna sesi duyamazsınız. Bağıran insanları yok. Son derece nezaketli insanları var.”



AMASYA'DA 65 BİN DEV ÖĞRENCİ

Amasya'da da eğitim alanında Malatya'dakine benzer bir çalışmasının olup olmayacağına dair sorduğumuz soruya Daşöz, Amasya'da 91 Dev Öğrenci projesine benzer bir proje olarak 65 Bin Dev Öğrenci projesini geliştirmeyi hedeflediğini ifade ederek şunları söyledi;

“Tabii Amasya'da da kendine özgü şartlarının yanında burada da yapılacak çok çalışma var. Eğitim, Kültür-Sanat, Turizm alanında ve mermercilik alanında yapılabilecek Yeşilırmak konusunda sanayileşme konusunda şu ana kadar tespit ettiğimiz birçok konuda çalışmalarımız olacak.

Bunun dışında Eğitim alanında Malatya'da da yürüyen projelerin benzerlerini uygulamayı düşünüyoruz. Malatya'da 91 Bin Dev Öğrenci var. Amasya'da da 65 bin öğrenci var. Burada da muhtemelen 65 Bin Dev Öğrenci Projesi olabilir. Kısmen de ben bu fikrimi öğrencilerle paylaştım. Şu anda da okullar kapalı olduğu için onlarla iletişim konusunda eksikler var. Dolayısıyla çok rahat iletişim kuramıyoruz çünkü burada Malatya'daki kadar Yerel basın sayısı fazla değil. Burada bir tane televizyon, beş tane de gazete var.”

Amasya'nın özelliklerine uygun olarak Kültür-Turizm ve Sanat alanlarında çalışmalar yapılabilir. Gümüş telkari sanatını, el sanatlarını geliştirmeye ve istihdama yönelik çalışmalar yapılabilir. Bazı önemli markaları buraya getirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bir tane sineması var, daha nitelikli sinemalar yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Yani sanat eğitim gibi birçok alanda yürütmeyi düşündüğümüz çalışmalar var.”



“MALATYA'YI UZAKTAN AMA ASLINDA YAKINDAN İZLEYECEĞİZ”

Malatya'yı ve Malatyalıları çok özlediğini söyleyen Halil İbrahim Daşöz, Malatya'yı uzaktan ama aslında yakından takip edeceğini vurgulayarak şunları söyledi;

“Tabii bizim Malatya'yı unutabilmemiz mümkün değil. Orada yaşadığımız 3,5 yıllık süre içerisinde tanıştığımız dostlarımız var, güzel Malatya insanı var, hatıralarımız var. Malatya'da geçirdiğimiz süre bizim hayatımızın en önemli anlarından biri olacaktır. Hem sadece benim değil ailem için de öyle olacaktır. Dolayısıyla biz Malatya'yı uzaktan ama aslında yakından takip edeceğiz. Sizin aracılığınızla buradan tüm Malatya'ya selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.91 Dev Öğrenciye sevgilerimi, öpücüklerimi gönderiyorum. Hakikaten onları çok özledim. İyi ki varsınız diyorum, tüm Malatyalılara dostlukları, sıcaklıkları için teşekkür ediyorum. Gerek oradan ayrılırken, gerekse ayrıldıktan sonra sürekli onların birçoğu ile birlikte olduk. Mesajlaştık, telefonlarla görüştüğümüz arkadaşlar var. Buraya kadar gelenler var. Amasya'da da Malatyalı insanlar var. Onlar bizi kendi hemşerileri gibi görüyorlar. Malatya'dan gelen turist grupları oldu, gelmeyi planlayan gruplar var. Onların birçoğu da Ramazan'dan sonra gelecekler. Basın mensubu arkadaşlarımız geleceklerini ifade ettiler. Kısacası biz Malatya'dan ayrı olsak bile Malatya'yı yaşamaya devam ediyoruz. Sizi seviyoruz Malatya ve Malatyalılar.”