Brent petrol fiyatlarındaki hareketliliğin yeni zamları tetiklediğini belirten sektör temsilcileri son zamlarla birlikte benzin fiyatının 23 lirayı geçmesini beklediklerini ifade etti. İşte yeni zamlarla birlikte beklenen akaryakıt fiyatları...

Ukrayna Rusya savaşındaki belirsizliğin sürmesinin, ABD Merkez Bankası'ndan peşe peşe gelen açıklamaların ve brent petrol fiyatlarındaki hareketliliğin akaryakıt fiyatlarını yukarı çektiğini belirten yetkililer yeni zamların kapıda olduğunu açıkladı. Pazartesi günü pompaya yansıması beklenen yeni zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da 22,8, Ankara’da 22,93 ve İzmir’de ise 22,94 liraya yükselecek.

BENZİNİN LİTRESİ 23 LİRAYA DAYANACAK

Hafta başında yapılacak yeni zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da 22,8 TL’ye, Ankara’da 22,93 TL’ye ve İzmir’de ise 22,94 TL’ye yükselecek

LPG fiyatları ise İstanbul’da 11,25 TL’ye, Ankara’da 11,47 TL’ye ve İzmir’de 11,19 TL’ye çıkacak.

Öte yandan, 2 Aralık 2021 tarihinde litresi 9.12 TL’den satılan benzinin fiyatı dün itibarıyla 21.15 TL'ye çıkmıştı. Böylece son 6 aydaki fiyat artışı yüzde 131.90 olmuştu.

TARTŞMALARDAN SONRA EPGİS FİYAT ARTIŞLARINI PAYLAŞMAYI DURDURDU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yılmaz’ın çağrısı üzerine akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı geçtiğimiz günlerde yapıldı.
Toplantının ardından yapılan açıklamada 'tavan fiyat' uygulamasının yeniden gündeme gelebileceği bildirildi. Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesi ile petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş akaryakıta zam olarak yansımış, EPDK ve Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) arasında tartışmanın fitilini ateşlemişti

Karşılıklı açıklamaların ardından, EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, EPGİS de sosyal medya üzerinden yaptığı akaryakıt fiyatı duyurularına ara vermişti.

BAE VE SUUDİ ENERJİ BAKANLARI KORTKUTTU: KURULU DÜZEN BOZULURSA BRENT PETROL YÜZDE 300 ARTAR

Brent petrol fiyatı AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo hazırlığı ile yükselmeye devam ediyor. Cuma günü açıklama yapan dört diplomat petrol yasağı kararında erteleme gibi bir seçeneğin bulunmadığını ifade etti. Üst düzey bir diplomat AB dışişleri bakanlarının hafta sonu yapılacak teknik görüşmelerin ardından erken bir tarihte anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Bu açıklamalardan sonra 16 Mayıs Pazartesi brent petrol 111 dolar seviyesinde güne başladı. Energy analisti Louise Dickson ''Bir AB ambargosu, tam olarak yürürlüğe girdiği takdirde, Rus petrolü yaklaşık 3 milyon varilini düşebilir. Bu da tamamen kesintiye uğrayacak ve nihayetinde küresel ticaret akışlarını değiştirecek ve piyasayı tetikleyecektir. Panik ve aşırı fiyat dalgalanma mümkün" dedi.

OPEC BAKANLARI: PETROL FİYATLARINI ATEŞLER

BAE ve Suudi enerji bakanları ABD Senatosu’nun geçtiğimiz haftalarda onayladığı NOPEC tasarı hakkında açıklama yaptı. Üst düzey OPEC bakanları, bu tür çabaların enerji piyasalarına daha fazla kaos getireceğini söyledi. BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazroui, NOPEC nedeniyle petrol fiyatlarının ateşlenebileceğine dikkat çekti.

karar

Editör: İbrahim Halil Aksoy