Seneler öncesinin filmleriyle hayatımıza girmiş bir hayali gerçeğe dönüştürmeye çalışan Google, çok yakında Glass'ı piyasaya sürecek. Aslında giyilebilir teknoloji anlamındaki şu ana kadar en büyük atılım olan Google Glass’ın, satış yılı ilk tanıtıldığında 2014 olarak belirlenmişti. 

Kullanıcılara vaat edilen tarihin bu kadar ertelenmesinin önemli birkaç sebebi var. Bunlardan ilki elbette ki teknik aksaklıklar ve tabii en önemlisi de “mahremiyet” sorunu. 

17 saat video ve fotoğraf çekebilme potansiyeliyle Google Glass kalabalık bir ortamda röntgenci damgası yemenize neden olabiliyor ve halk, sürekli Robocop gibi gezen sınırlı sayıdaki insandan biraz rahatsız. Bu nedenle ABD ve Avrupa’nın birçok kentinde kapalı mekânlarda Glass kullanımı zaten yasaklanmış durumdaydı. 

Google teknik aksaklıkların önüne geçmeyi başardı, yavaş yavaş da yasakları yumuşatmaya çalışıyor. Her şeye rağmen geliştirilebilir bir teknoloji sunan bu cihaz, yenilikçi bir potansiyel taşıyor. Bakalım 2015 yılının başlarında, en son haliyle bile piyasaya sürüldüğü zaman insanların hayatını değiştirebilecek mi? 

 

4G, 2015'te geliyor! Geçtiğimiz Teknoloji Zirvesinde Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in yaptığı açıklamaya göre, daha hızlı mobil veri iletişime imkân sağlayan dördüncü nesil (4G) iletişim sistemine 2015 yılında geçilmesi bekleniyor.

Türkiye'de mobil iletişim sektöründe hâlihazırda 3G sistemi kullanılırken; sektör yetkilileri, birkaç yıldır Ulaştırma Bakanlığı'nın 4G lisans ihalesinin yapılması konusunda çizeceği yol haritasını bekliyordu. 3G Türkiye'ye geldiğinde yıl 2009'du. O günden, bu güne internet trafiği 200 kat arttı. Şu an mobil aygıtlar sayesinde internetin olmadığı metrekare neredeyse yok. Bu kadar yoğun internet kullanımıyla artan veri trafiğini yönetebilmek için 4G'ye geçmek gerekiyordu. Ayrıca Ciliv, 5G için de özel bir çalışma yürüttüklerini söyledi. 

 

Sanal Gerçeklik yılı olacak! Sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift'te sona geliniyor. Ön siparişlerin 2015'in Nisan ayında alınacağı ve cihazın 2015 yazında piyasada olacağı belirtildi. Sony tarafından üretilen Android cihazlarla uyumlu sanal gerçeklik gözlüğü SmartEyeglass ise Mart 2015'te geliştiricilerin elinde olacak.

Teknodünya Sanal Gerçeklik üzerine bu kadar çalışırken, bakalım gerçekten sanal gerçeklik, bizim bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kadar eğlenceli olacak mı? 

 

Google'ın kendin-yap stili karton VR gözlükleri de, bu seneki IO konferansının sürprizleri arasındaydı. Gösterişsiz VR gözlüklerinizi gerekli parçaları bir araya toplayarak kendiniz de oluşturabiliyordunuz. 2015 için akıllı telefonlar kullanılarak VR deneyimi sunan yeni bir ürün tanıtılması planlanıyor. 

 

Apple Watch geliyor! Apple'ın CEO'su Tim Cook, 2015'in başında satışa çıkacak Apple Watch için 'Şimdiye kadar nasıl onsuz yaşadığımızı kendimize soracağız' diye konuştu. Çok yakında meraklılarıyla buluşacak akıllı saatin, bugüne kadarki akıllı saatlerden çok farklı olacağı düşünülüyor. 


Editör: İbrahim Halil Aksoy