Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, ABD Başkanı Donaldt Trump'ın açıkladığı 'Yüzyılın Anlaşması' isimli paçavraya tepki gösterdi.

 

‘YÜZYILIN ANLAŞMASI’NI ASLA KABUL ETMİYORUZ VE REDDEDİYORUZ’

Filistin meselesinin Müslümanlar için sıradan bir emlak meselesi olmadığını söyleyen Kaya, Filistin'i satın alacak paranın bu zamana kadar basılmadığını, kıyamete kadar da basılmayacak olduğunu belirtti.

Kaya, “Bu gerçeği bilmeyenler, bu gerçekle elbet bir gün yüzleşecekler. Filistin'de barış ve huzur hakim olmadığı müddetçe, dünya da huzur bulmayacaktır. Yüzyılın anlaşmasını asla kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. ABD'nin bu dayatmasını da reddediyoruz. Yüzyılın planı, sözde bir anlaşmadır. Filistin halkının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Yüzyılın anlaşması bizim için yok hükmündedir. Bu türden girişimlerin hepsini reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖLÜ DOĞMUŞ BİR DEKLERASYON İLANI YAPILMALI

Türkiye'nin, İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanı olduğunu hatırlatan Kaya, Türkiye'nin Trump'ın bu kararın ardından bir an önce İslam İş Birliği Teşkilatını Filistin'e çağırması gerektiğinin altını çizen Kaya, “İslam dünyası, tek ses olarak bu zorbalığa karşı duruşunu ortaya koymalıdır. Yüzyılın planının ölü doğmuş bir deklerasyon olduğu ilan edilmelidir. Ortadoğudaki sorunların ortadan kalkması için İslam ülkelerinin arasındaki sorunları çözecek bir mekanizasyon geliştirmelidir ve ona göre bir işleyiş hayata geçirilmelidir” dedi.

 

'İKTİDARIN KARARLILIK GÖSTERMESİ ZOR GİBİ!'

Türkiye'nin birkaç sorunu olduğunu belirten Kaya, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu sorunlardan ABD ile örtüşen ve ayrışan taraflar var. Türkiye, görünen o ki Filistin meselesini üzülerek söylüyorum, önceleyecek bir yaklaşım içinde olmuyor. Filistin meselenin de çözümü için mutlaka bir yol haritası hayata geçirilmelidir. Filistin, Suriye ve Libya'dan önemsiz bir mesele değildir. Filistin'de 70 yıldır devam eden bir işgal var. Bu işgal Türkiye'nin öncülük edeceği bir uygulama ile son buldurulmalıdır. Bundan önce yapılanlara bakılınca, iktidar tarafından bu kararlılığın gösterilmesinin zor olduğunu düşünüyorum. İktidarın ne yazıkki sözün doğrusunu söylemek, eylemin adımını da yanlış atmak üzerine bir politikası var. Tabii ki onlar da Filistin meselesinden dolayı üzüntü duyuyorlar ancak iktidarda olan yapının, üzüntü duymanın ötesinde yapacak işleri var. İktidar, muhalefet partisi niteliğinde açıklamalar yaparak, bu işten kurtulamaz. İktidarın, muhalefet partisi söylemlerinden ve izleniminden vazgeçerek, somut adım atması gerekiyor.”

'BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR!'

Büyük Orta Doğu Projesinin adının aslında büyük İsrail projesi olduğunun vurgusunu yapan Kaya, şunları kaydetti:

“Yüzyılın planı ile İsrail projesinin bağlantısı var. Amaçları, İsrail'in etrafında düzenli orduya sahip olan bir ülke bırakmamak. Arap Baharı'nın ardından, İsrail'in etrafından İsrail'i tehdit edecek hiçbir güç bulundurmayarak, İsrail daha güçlü hale getirildi. İslam dünyasının bir parçalanmışlığı var. Filistin güvende değilse, Türkiye'de güvende olmaz. Erbakan Hocamızın Filistin'e bakışını herkes biliyor. Dönemin Dış İşleri Bakanı Hayrettin Erkmen'in İsrail ile gizli gizli görüşmesinden dolayı bu ismin düşürülmesini de Erbakan Hoca sağlamıştır. Hocamız, İsrail ile olan bağlantısından dolayı, AP azınlık hükümetinin bir parçası olan Dış İşleri Bakanı Erkmen'i 24 Milletvekiliyle gen soruyla düşürdü. 6 Eylül Kudüs mitingi de aslında 12 Eylül darbesinin en önemli gerekçelerinden biriydi. Erbakan Hoca, Filistin için çok bedel ödedi. Bedel ödemekten geri durmadı. Her zaman Filistin halkının yanında oldu. Aynı hassasiyeti, ne pahasına olursa olsun iktidardan da bekliyoruz.”

milligazete

 

 

 

Editör: İbrahim Halil Aksoy