Depresyon: Hepimiz için yemek yemek, depresyon ve endişeyle mücadele mekanizması. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan seratonin hormonu sargılanmadığında, ekmek ve makarna gibi yiyecekleri tüketmek seratoni arttırıyor.

Stres: Kavga ederken veya stresli hissettiğinizde stres hormonu olan kortizol, vücuda yayılır. Fiziksel olarak kaloriye ihtiyaç olmasa bile, zaten hepimiz ihtiyacımızdan fazlasını alıyoruz neredeyse, bu hormon vücudu yemek yemeye ikna eder. Bir başka bilim kadınının araştırmasına göre kortizol, beyne açlık sinyali yollar ve stresli anlarda fazla yemeye sebep oluyor. Bu yüzden yediğimiz en iyi yemekler stresliyken yediğiniz yemekler oluyor.

Hipertiroid: Sürekli aç hissetmek, normalden fazla yemek ve hala kilo veriyor olmak, vücutta tiroid hormonlarının fazla salgılandığını gösterir. Açlık hissinin yanı sıra halsizlik, tırnaklarda kırılma ve saç dökülmeleri de hipertiroidin bir belirtisidir

Obezite: Kilo almak ve açlık arasında kısır bir döngü vardır. Aç hissedip sürekli yemek yemek kilo almaya, kilo almak da sürekli aç hissetmeye neden olur. Fazla yağ, insülin seviyesinin hızla artmasını sağlayarak iştahı açar. Aynı zamanda yağ hücreleri kendi hormonlarını ürettiğinden vücut, tokluk hormonuna karşı daha az duyarlı hale gelir.

Kan şekeri düşüklüğü: Düşük kan şekeri birçok nedenden kaynaklanabilir. Nedenleri farklı olsa da sonucu yine enerji için yalvaran bir karındır. Dr. Lofton ‘’Hücrelere yeteri kadar şeker götürmek isteyen metabolizma beyni uyararak açlık hissinin oluşmasına neden olur. ‘’ diyor.

Şeker hastalığı: Diyabet, kan şekeri normal seviyeye indiğinde tekrar açlık hissinin oluşmasına neden olur. Düşük şeker iştahı tetikler, fakat ölçüyü kaçırmak iştahı daha da arttırabilir. Dr. Levin ‘’Çok sık acıksanız da, rafine edilmiş, işlenmiş gıdalardan uzak durarak kan şekerinizi gıdalarla sabit tutmayı deneyin’’ diyor.

Regl: Adet dönemindeki hormonal değişiklikler birkaç paket abur cubur yemeye neden olabilir ama bunu normal karşılayın, paniğe kapılmayın. Vücudunuzun bu dönemde fazla kaloriye ihtiyaç duyması normaldir.

İlaçlar: Antidepresanlar, alerji veya nöbet önleyici ilaçların yan etkisi olarak iştah artışı görülebilir. İştahın öncesine göre fazla olduğu gözlemlendiğinde ilacı bırakmadan doktora ilacı değiştirip değiştiremeyeceğini sorun, kafanıza göre ilaç bırakmayın!

Su kaybı: Vücudun su isteği, açlık olarak yorumlanabilir. Su kaybı yaşandığında vücut fiziksel olarak susamadan önce açlık hissedilir. Birçok insan bu noktada acıktığını zanneder. Dr. Levin güne 8 bardak su ile başlamayı ve gün içinde 1.5-2.5 litrelik bir su şişesi taşınmasını önerir.

Uykusuzluk: Geceleri ortalama 7-8 saatten az uyumak gün içinde açlık seviyesini kontrol eden hormonların işini zorlaştırır. Ghrelin açlık hormonu, vücut kaloriye ihtiyaç duymasa bile sürekli yeme ihtiyacı hissettirir. Uykudan mahrum kalmak hormon bozukluğuna neden olan bir stres biçimidir.

Editör: İbrahim Halil Aksoy