İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kanserin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu belirten Doktor Kemal Şener açıklamasında, “Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli doku ve organlarındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara ve sonuçta ölümle sonlanabilir. Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.


“Kanser taraması, kanserlerin tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalanması için test ve muayene yapılmasıdır” diyen Şener, şunları aktardı:
“Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte yapılır. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir. Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) kanserle mücadele de rolleri oldukça önem arz etmektedir.”


Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki KETEM Merkezi’nde meme kanseri, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve prostat kanseri taramaları ve sigara bırakma danışmanlık hizmetlerinin ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan Şener, “30 yaş ve üstü kadın ile 50 yaş üstü erkek vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e bekliyoruz. Taramaya katılarak kanseri erken teşhis edebilirsiniz. KETEM Merkezimiz Beydağı Devlet Hastanesi Kampüsü içerisinde hizmet vermektedir. Unutmayalım ki kanser vakalarında erken teşhis hayat kurtarır” diyerek, sözlerini tamamladı.

Editör: İbrahim Halil Aksoy