Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Aslî Üyesi, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, şahsî Twitter sayfasında Anayasanın 119’uncu maddesine atıfta bulunarak, ekonomik sebeplerle OHAL ilân edilebileceğine dair görüşünü şu ifadelerle dile getirdi:

“Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, “AĞIR EKONOMİK BUNALIM” sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir.”

Japon bankasının OHAL öngörüsü

Özgenç’in bu öngörüsünü paylaşan Japon bankası Nomura da Türkiye raporunda iktidarın 5 aşamalı planını şöyle sıraladı:

1) Mali paket / Asgarî ücret artışı

2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi

3) Dolar kuruna Merkez Bankası ve kamu bankalarının müdahaleleri

4) Dış politika vakası

5) Olağanüstü hāl ilânı

Japon bankası, erken seçim için TBMM’de yüzde 60’lık destek gerektiğini, bunun da MHP’nin yanı sıra AK Parti’den 65 vekil desteği gerektirdiğini belirterek, bunun yüksek bir çıta olduğunu ancak gidişatın bu yönde olduğunu öne sürdü.

“OHAL’de seçim 12 ay ertelenebilir”

“Seçim olağanüstü halde olabilir mi?” diye soran banka, bu soruya “Evet, olabilir; ama bu Cumhurbaşkanı’na bağlı. Haziran 2018’deki seçim olağanüstü hālde olmuştu” cevabını verdi ve Cumhurbaşkanının olağanüstü hāl durumunda seçimi 12 ay erteleme yetkisi olduğunu hatırlattı.

tv5

Editör: İbrahim Halil Aksoy