PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG Suriye’nin doğusundaki petrol ve gaz rezervlerini kontrol altında tutuyor. PKK’nın kendisine paravan yaptığı Suriye Demokratik Güçleri‘nin (SDG) ellerindeki bulundukları topraklar yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Suriye’nin bereketli toprakları adeta PKK tarafından gasp edilmiş durumda.

PKK’nın Suriye’deki paravan oluşumu SDG’nin kontrolünde bulunan Deir Ez Zor, Haseke ve Rakka petrol, gaz ve tarım alanları yönünden Suriye’nin en zengin bölgeleri. Haseke Suriye’nin buğday deposu olarak öne çıkarken, Rakka ise petrol rezervleriyle biliniyor.

 NASIL İHRAÇ EDİYORLAR?

SDG’nin bölgedeki kazanımlarını paraya tahvil etmek için ticaret yaptığı yerlerin başında Kuzey Irak geliyor. Bu ilişki resmiyet üzerinden yürümüyor, fakat son yıllarda Kuzey Irak ile ilişkilerin arttığı sıkça ifade ediliyor. Özellikle Türkiye tarafından kıskaca alınan bölgede PKK’nın ticaret yapacağı alanlar sınırlı. Örgüt kaçakçılık yoluyla çıkarttığı petrolü çevre ülkeler üzerinden pazarlamaya çalışıyor. Bunda da ne yazık ki  başarılı...

PETROL VE GAZ REZERVLERİNİN YÜZDE 70’İ PKK’NIN ELİNDE

Suriye yönetimi de PKK’nın bu alış verişine iyi gözle bakmıyor. PKK’nın bölgedeki hamisi ABD, örgütün petrol ve tarım ticaretine göz yumuyor. Örgütün faaliyet alanlarını genişleterek bölgedeki gücünü pekiştirmesine yardımcı olan ABD, bu durumdan oldukça memnun.

Suriye’nin petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 70’ini  SDG kontrol ediyor. Enerji ve gıdayı tekeli altına alan PKK bölgede her geçen gün daha da güçleniyor.

milligazete

Editör: İbrahim Halil Aksoy