180 binden fazla öğrencinin sıfır çektiği ve sadece 97 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtladığı LGS sınavına ilişkin yayınlanan ‘Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu’ verileri Türkiye’deki sorunlu eğitim sistemini gözler önüne serdi. LGS sınav sonuçlarını Millî Gazete’ye değerlendiren Şuurlu Öğrenciler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, “Eğitim sisteminde yeni bir strateji belirlenmeli. Yoksa bu eğitim sisteminden bir sonuç almak mümkün değil. Şu an zaten kötü olan eğitim sistemimiz bu gidişatla daha iyi olmayacak” dedi.

Lise Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. 1 milyon 38 bin 492 öğrencinin girdiği LGS sınavında 180 binden fazla öğrenci sıfır çekti ve sadece 97 öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı. Türkiye’deki sorunlu eğitim sistemini gözler önüne seren LGS sonuçlarının değerlendirildiği ‘Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu’ verilerine göre öğrencilerin çok büyük bir bölümü sınavla yerleşilen okullara giremeyecek. LGS’de 20’şer sorunun sorulduğu Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri testlerinde öğrencilerin doğru cevap ortalaması çok düşük. Türkiye’deki eğitim sisteminin vahim durumunu gözler önüne seren LGS sınav sonuçlarını Şuurlu Öğrenciler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü ile değerlendirdik.

“YÜZ BİNLERCE ÖĞRENCİNİN SIFIR ÇEKMİŞ OLMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

Uzaktan eğitim sürecinin LGS sonuçlarına etkisine dikkat çeken ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü, “LGS sınav sonuçları gösteriyor ki, sorular hazırlanırken pandemi sürecindeki uzaktan eğitim süreci dikkate alınmamış. Soruları hazırlayan öğrencilerin yaklaşık 2 yıldır yüz yüze eğitim almadıklarını hiç hesaba katmamışlar. Uzaktan eğitimde istatistikler her ne kadar çok gösterilse de, öğrenci bilgisayardan ve telefondan aktif olarak derse katılamıyordu. Ufacık ekrandan bir öğrenci işlenen dersi ne kadar anlayabilir ki? Sonuçlar da ortada. Sadece başarı oranına bakarak eğitim sistemini değerlendiremeyiz. 180 bin öğrencinin sıfır çekmiş olması kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.

“ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 20’DEN FAZLASI ZORAKİ OKULA DEVAM EDİYOR”

Hamdi Sürücü, sınav sonuçlarının eğitim sisteminin sorunu olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı sınıfı geçemedi. Pandemi sürecinde de öncesinde de eğitim sistemi için çalışmalar yapıldı, bakanlık boş durdu demiyorum. Ancak ayağı yere basan doğru düzgün bir çalışma yapılmamış. Öğrencilerimize ne yazık ki gelecek için bir hayal tayin edilemiyor. Birçok öğrencimiz okula gidip geliyor ancak bir hayali yok. Zorunlu eğitim, anne-babanın dayatmasıyla birçok öğrenci okula gidip geliyor. Türkiye’de ortaokul öğrencilerinin yüzde 20’den fazlası zoraki okula devam ediyor. Böyle bir ülkede sınav sonuçlarının böyle olması da gayet doğal” şeklinde konuştu.

“BU EĞİTİM SİSTEMİNDEN BİR SONUÇ ALMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Hamdi Sürücü, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu sonuçlara bakarak, amaçlarını ve hedeflerini yeniden gözden geçirmesi gerek. Zaten Türkiye’deki eğitim sisteminde bir amaç olduğunu söylemek de mümkün değil. Nasıl bir öğrenci yetiştirmek istiyoruz, öğrenci profilinin nasıl olmasının gerek sorularının cevapları net bir şekilde belirlenmeli. Bu doğrultuda eğitim siteminde yeni bir strateji belirlenmeli. Yoksa bu eğitim siteminden bir sonuç almak mümkün değil. Şu an zaten kötü olan eğitim sistemimiz bu gidişatla daha iyi olmayacak. Üniversite sınav sonuçları da yakın zamanda açıklanacak. Orada da kötü tablonun değişmediğini göreceğiz” diyerek ülkemizdeki eğitim siteminin giderek kötüye gittiğini vurguladı.

 

milligazete

Editör: İbrahim Halil Aksoy