Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, Doğu Türkistanlı grubun bölgelerindeki Çin işgalini protesto etmek amacıyla Ankara’ya alınmasına izin verilmemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, Doğu Türkistanlı grubun Ankara’ya alınmaması talimatını kimin verdiğini sordu. 

TBMM Başkanlığı’na Soylu’nun yanıtlaması için soru önergesi veren Karaduman, “Aralarında çocukların da olduğu Doğu Türkistanlı grubun Ankara’ya alınmaması talimatını siz mi verdiniz?” diye sordu.

DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜNÜN DUYURULMASINA NEDEN İZİN VERİLMİYOR?

Doğu Türkistan’ın yıllardır Çin’in işgali altında bulunduğuna dikkat çeken Karaduman, “Doğu Türkistan’daki zulmü duyurmaya çalışan Doğu Türkistanlılar çeşitli yöntemlerle engellenmekte, gözaltına alınmakta veya sınır dışı edilmektedir. Doğu Türkistanlı 10 kişilik bir grup Çin tarafından toplama kamplarında tutulan ailelerinin serbest bırakılması için Ankara’da basın açıklaması yapmak üzere 4 gün önce Ankara’ya gelirken ‘kamu düzenini tehdit ettikleri’ gerekçesiyle Ankara’ya alınmayarak İstanbul’a geri gönderildi. Bununla birlikte Türk vatandaşlarımızın da çeşitli zaman dilimlerinde yapmış oldukları basın açıklamaları ve benzer etkinlikler valilikler veya emniyet müdürlükleri tarafından ‘kamu düzenini tehdit ettikleri’ iddialarıyla engellenmektedir” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanlığı’na verilen soru Önergesinde Karaduman içişleri Bakanı Soylu’ya 4 soru yöneltti:

1- Aralarında çocukların da olduğu Doğu Türkistanlı grubun Ankara’ya alınmaması talimatını siz mi verdiniz? Siz vermediyseniz bu talimat hangi kurumdan veya kişiden gelmiştir? Siz verdiyseniz niçin böyle bir talimat verdiniz?

2- Aralarında çocukların da olduğu grup, kamu düzenini tehdit etme gerekçesi olarak gösterilen hangi davranışları sergilemişlerdir?

3- Doğu Türkistanlıların etkinliklerinin kimi zaman engellenmesi yönünde alınan kararlar siyasi kararlar mıdır? Değilse kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapacak mısınız?

4- Bazı bürokrat ve memurların kimi zaman keyfi kararlar ve uygulamalarla temel insan haklarının ihlaline neden olduğunu biliyor musunuz? Yetki ve gücün keyfi kullanımı engelleyecek bir çalışmanız var mıdır?

 

Editör: İbrahim Halil Aksoy