Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle birlikte Koronavirüs salgını yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kalan lokanta ve restoran esnafına cirolarının en fazla yüzde 3’üne kadar maddi destek sağlanacak.
Söz konusu düzenlemeyle yürürlüğe giren destek kampanyası tek sefer gerçekleştirilecek ve yıllık ciroları 3 milyon lira ve altında olan ve geçen yıl en az yüzde 50 ciro kaybına uğrayan işletmeler yararlanabilecek. Destek verilecek miktarla ilgili de üst limitte belirlenirken bu destek 2 bin liradan başlayacak ve en fazla 40 bin liraya kadar çıkabilecek.

AYLIK DESTEK 166 LİRA

Hükümetin bu düzenlemesine göre örneğin 2019 yılında 133 bin 332 liralık satış gerçekleştiren yani bu tutarda ciro elde eden, ancak 2020 yılında cirosu yüzde 50 azalarak 66 bin 666 liraya gerileyen bir restoran esnafına bir kez olmak şartıyla 2 bin lira nakit yardım yapılacak. Bu tutar aylığa bölündüğünde ise 166 lira 66 kuruşluk desteğe karşılık geliyor. Bu hesap, lokantasından elde ettiği aylık yaklaşık 5 bin 500 lira civarında bir gelirle evini geçindirirken 2020 yılında geliri yarı yarıya azalan esnafa 2 bin liralık destek sağlanacağı anlamına geliyor. Bu tutarın daha altında gelir elde eden esnafa da ciro oranı uygulanmaksızın yine 2 bin lira verilecek

FİŞ VERMEYENE DESTEK YOK

Desteği belirleyecek olan cironun hesaplanmasında işletme sahibinin vergi dairesine beyan ettiği 2019 ve 2020 yılı KDV beyannamelerindeki tutarlar esas alınacak. Dolayısıyla kayıt dışı çalışan, müşterisine fiş vermeyen esnafın cirosu düşük görüneceği için devletten alabileceği nakit destek de o oranda düşük kalacak.
Bunun yanı sıra en az destek tutarı 2 bin lira olduğu için kayıt dışı çalışan ve cirosu düşük görünen esnaf yine de 2 bin liralık desteği alabilecek.,

milligazete

Editör: İbrahim Halil Aksoy