Urumçi Meclisi peçe yasağını onayladı. Karar, bölgesel yönetimin de onayı sonrası yürürlüğe girecek.

 
Son karar, Çin yönetiminin bir süredir bölgedeki Müslümanlara ait simge teşkil eden kıyafetlere yönelik yasaklarının sonuncusu oldu.
 
Ağustos ayında da, yine Şincan'daki Karamay şehrinde uzun sakallı erkeklerin otobüse binmesi yasaklanmıştı.
 
BBC'nin Asya-Pasifik bölgesi editörlerinden Charles Scanlon, Çin yetkililerinin Şincan'da peçe takılmasını, bölgede gerilim ve şiddetin arttığı dönemde kendilerine bir meydan okuma olarak algıladıklarını söylüyor.
 
Reuters haber ajansına konuşan Melbourne'daki La Trobe Üniversitesi'nden Çin uzmanı James Leibold ise "Yasak peçeyi, etnik-ulusal kimliğin bir tezahürü olarak daha da popüler kılacak" dedi.
 
Uygurlar baskıdan şikayetçi
 
Çin yönetimi Şincan'da son dönemde yüzlerce kişinin öldüğü saldırılardan "ülke dışındaki terör örgütlerinden ilham ve destek alan" ayrılıkçı Uygurları sorumlu tutuyor.
 
Uygurlar ise Pekin'in kültürel ve dini yaşamlarına getirdiği kısıtlamaların şiddeti artırdığını söylüyor.
 
Şincan Özerk Bölgesi'nde en büyük etnik gruplar Uygur Türkleri ve Çinliler. Bölgede nüfusun yaklaşık yüzde 45'ini Uygur Türkleri, yüzde 40'ını da Çinliler oluşturuyor.
 
Bölgede 1944'te Doğu Türkistan Cumhuriyeti adlı bir devlet kurulmuştu. Çin 1949'da bu devleti yıkarak bölgede kontrolü ele geçirmişti.
 
Pekin yönetimi o dönemden bu yana bir çok Çinliyi bölgeye göçe zorlamıştı.
Editör: İbrahim Halil Aksoy