Çin'de bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi sıradışı bir çalışmaya imza atarak 120'nin üstünde denekle, sosyal medyada paylaşılan selfielerin, kişilerde bıraktığı intibaları inceledi. Ortaya çıkan şey şu ki, selfie çekerken kameranın konumundan bakışımıza kadar pek çok şey, karşı tarafa karakterimiz hakkında gizli ipuçları veriyor.

1. Arkadaş canlısı kişinin selfiesi

selfie

Birinin fotoğrafta gülümsüyor olması onun dostcanlısı biri olduğuna işaret edebilir. Ancak bu çok aldatıcı bir maske de olabilir. Dikkat etmeniz gereken kameranın durduğu pozisyon. Eğer Selfie sahibi kamerayı göz hizasında ya da biraz daha altında turuyorsa, kolaylıkla diyaloğa girebileceğiniz birisidir. Eğer kişi kameraya direkt bakıyorsa bu karşı tarafa aynı zamanda güven de veriyor.

2. Güvenilmez kişi selfiesi

Eğer çekilen selfiede arka planda fotoğrafın nerede çekildiği belirsizse, karşısındaki kişide güvensizlik hissi yaratıyor. Bulanık görüntüler, karmaşık arka planlar, arkada ne durduğunun belli olmaması bunlar güvenilmezliği tetikliyor. Bunun sebebi arka planda görülecek bir şey yoksa, kişinin durduk yere böyle bir poz vermesi mantıklı bulunmuyor.

3. Duygusal açıdan tutarsız kişinin selfiesi

 

Eğer çekilen selfie göz hizasının yukarısından çekiliyorsa ve kare içerisinde sadece kendisi varsa, öncelikle karşıdaki kişi selfieyi çekenin narsist olduğunu hissediyor. Yüz ifadeleri de bu konuda farklı hissiyatlar yaratıyor. Ancak arka planda dikkat çekici bir manzara varsa, selfienin yarattığı narsistlik ve tutarsızlık hissiyatları yerini heyecana bırakıyor. Manzaralı ve göz hizasının yukarısından çekilmiş selfielere bakanlar genelde büyük heyecan hissediyorlar.

4. Aptal selfiesi

 

"Duck Face" denilen dudakların kabartılarak öne çıkartılması karşı tarafa, fotoğrafı çekenin aptal olduğu yönünde genel bir yargı yaratıyor. Ve eğer fotoğraf göz hizasının yukarısından çekilmişse, fotoğrafa bakan kişi kesinlikle selfie sahibinin saygı duyulacak biri olmadığını düşünüyor.

5. Yalnız insan selfiesi

 

Tek bir fotoğrafın yarattığı etkinin yanında fotoğraf galeriniz de karşı tarafa mesaj veriyor. Eğer çok fazla selfie çekiyorsanız ve bu selfilerde sadece siz yer alıyorsanız bu karşı tarafa çok yalnız ve sevilmeyen biri olduğu yönünde mesajlar veriyor.

Editör: İbrahim Halil Aksoy