Sadece 2019’da 36 bin kişi hakkında açılan Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması bu kez rezerv afişleri için gündeme geldi. Ana muhalefetin Bursa ve Kırşehir’deki billboardlara astırdığı afişler ‘suç delili’ sayılıp toplatıldı.

Albayrak dönemindeki döviz satışı işlemlerine yönelik eleştirinin Cumhurbaşkanı’na hakaret sayılması dikkat çekti. “Açıklama yapmak yerine soruşturma başlatmak aslında itiraf” yorumları yapıldı.

‘YETİMİN HAKKINI SORUYORUM’

CHP lideri “Kim, hangi kur üzerinden aldı bu parayı?” diye sordu. Afişlerin toplatılmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu “Ne var burada, niye sizi rahatsız ediyor? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını soruyorum. Yarın bütün Türkiye’de billboardlarda bu olacak” ifadesini kullandı

CHP’li Adıgüzel de “Biz isim de vermemiştik ama savcı 128 milyar doları kimin iç ettiğini anlamış olacak ki Erdoğan’a hakaret olarak değerlendirmiş” dedi. 

'128 MİLYAR DOLAR NEREDE' AFİŞLERİ HAKARET SAYILDI

Merkez Bankası’nın ‘kayıp paraları’ için CHP hazırladığı ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılı afişleri Mudanya’da billboardlara astı. Ancak  afişler gece yarısı Valilik talimatıyla kaldırıldı. Savcılık ise ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan soruşturma başlattı. Rezervlerin akıbetine ilişkin açıklama yapmak yerine soruşturma başlatılması büyük tepki çekti. “Bu bir itiraf” değerlendirmeleri yapıldı.

Merkez Bankası’nın eriyen 128 milyar dolarının akıbeti uzun süreden beri siyasetin en çok konuşulan konusu. Muhalefet tarafından gündeme getirilen para sık sık “128 milyar dolar nerede?” sorusu ile cevap aranıyor. CHP ise muhalefet liderlerinin sık sık sorduğu “128 milyar dolar nerede?” sorusunu afiş haline getirdi. Bilboartlara astı. Bursa’nın Mudanya İlçesinde CHP İlçe Başkanlığı tarafından billboardlara “128 milyar dolar nerede?” afişleri asıldı. Afişler gece yarısı söküldü.

Bu duruma tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:  “Mudanya CHP İlçe Başkanlığımızın billboardlara astırdığı ‘128 Milyar Dolar Nerede’ afişleri gece söktürülmüş. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını sormak neden rahatsız etti? Sahi 128 Milyar Dolar Nerede?”

Sadece 2019’da 36 bin kişi hakkında açılan Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması bu kez rezerv afişleri için gündeme geldi. Ana muhalefetin Bursa ve Kırşehir’deki billboardlara astırdığı afişler ‘suç delili’ sayılıp toplatıldı.

Albayrak dönemindeki döviz satışı işlemlerine yönelik eleştirinin Cumhurbaşkanı’na hakaret sayılması dikkat çekti. “Açıklama yapmak yerine soruşturma başlatmak aslında itiraf” yorumları yapıldı.

‘YETİMİN HAKKINI SORUYORUM’

MHP lideri “Kim, hangi kur üzerinden aldı bu parayı?” diye sordu. Afişlerin toplatılmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu “Ne var burada, niye sizi rahatsız ediyor? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını soruyorum. Yarın bütün Türkiye’de billboardlarda bu olacak” ifadesini kullandı.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “CHP Mudanya İlçe Başkanlığının taktırdığı billboardlar gece operasyonuyla söküldü. Billboardlarda görünmesini istemedikleri soruyu bir kez daha soralım: 128 Milyar Dolar Nerede” dedi.

AFİŞLERE JET SORUŞTURMA:

Konuya ilişkin açıklama yapan Bursa Başsavcılığı, Mudanya Belediyesine ait reklam panolarındaki ilan sebebiyle Mudanya Başsavcılığı tarafından “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, gerekli işlemlerin başsavcılıkça sürdürüldüğü kaydedildi

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı: “Mudanya Belediyesi’ne ait 6 reklam panosuna bugün asılan ‘128 milyar dolar nerede’ ve ‘CHP’ yazısı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi silueti bulunan afişlere Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığının el konulması talimatı üzerine, söz konusu afişler güvenlik güçleri marifetiyle kaldırılmıştır.” 

BELEDİYELER İLAN TALİMATI:

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabı Twitter’dan “128 milyar dolar nerede?” diye sordu. Kılıçdaroğlu’nun paylaşımının ardından aralarında CHP’li siyasetçilerin de olduğu çok sayıda kişi Twitter’da “128 milyar dolar nerede?” paylaşımını yaptı.

Paylaşım kısa sürede Twitter’da TT haline geldi. Listenin en üst sırasına yerleşti. Vatandaşlar Twitter ve Facebook paylaşımlarıyla 128 milyar doların akıbetini sordu.

“128 milyar dolar nerede?” sorusu vatandaşlara, geçmişte toplanan paraları da hatırlattı. Twitter’de “150 milyar TL deprem vergisi nerede? Şehit aileleri için toplanan 500 milyon TL nerede? IBAN’a yatırılan 2.2 milyar lira nerede?” soruları da paylaşılmaya başlandı.

CHP’li belediyelerin de Kılıçdaroğlu’nun  talimatıyla, bugünden itibaren Türkiye genelinde pankart ve billboardlara “128 milyar dolar nerede” sorusunu asacakları öğrenildi.

SAVCI KİMİN İÇ ETTİĞİNİ ANLAMIŞ:

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Onursal Adıgüzel’de afişlerle ilgili olarak  Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açılmasına “Partimizin ‘128 milyar dolar nerede?’ afişine Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Biz isim de vermemiştik ama savcı 128 milyar doları kimin iç ettiğini anlamış olacak ki Erdoğan’a hakaret olarak değerlendirmiş. Bir daha soralım #128MilyarDolarNerede?” paylaşımı ile tepki gösterdi.

1 YILDA 36 BİN SORUŞTURMA

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle bir yılda 36 bin 66 kişi hakkında soruşturma açıldı. 2018 yılında Erdoğan’a hakaret suçundan 5 bin 233 kişi yargılanırken 2019’da bu sayı iki katından fazla arttı ve 12 bin 298’e çıktı. Yargılananların 3 bin 831’i ceza aldı. 

SAVCI: SUÇ YOK, İŞLEM YAPMAYIN 


POLİS: MÜLKİ AMİRİN TALİMATI VAR

CHP’nin afişleri Kastamonu’da savcılık ile polis arasında krize neden oldu. Eseki CHP milletvekli gazeteci Barış Yarkadaş paylaşımında şunları söyledi: CHP’nin ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılı afişlerini Kastamonu’da polis Cumhuriyet savcısı Uğur Çaykara’ya “Ne yapalım?” diye sordu.

Savcı Çaykara “Suç unsuru yoktur. İşlem yapmayın” dedi. Polis durumu İl Başkanımız Hikmet Erbilgin’in de olduğu afiş bölgesinde tutanağa işledi. Ancak polis buna rağmen “Mülki amirin talimatı var” diyerek afişleri söktü. 128 milyarla birlikte hukuk da buharlaşıyor. Buna izin vermeyeceğiz!” dedi.

KARAR

Editör: İbrahim Halil Aksoy