İYİ Parti Meclis Grubu'nun, Genel Kurul'da Ayasofya'nın ibadete açılması için verdiği önerge reddedildi. Önerge oylamasının reddedilmesinin ardından sözlü bir tartışma yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM'de, İYİ Parti'nin Ayasofya'nın cami olarak tekrar kullanıma açılmasıyla ilgili önergesi için, "İbadete açılması önerisine 'hayır' oyu veriyoruz. İnşallah temmuzda gerekli adımlar atılacak" ifadelerini kullandı.

Genel Kurul'da söz alan Muş, "Şu an Danıştay'da bir dava görülmektedir. Burada araştırmanın daha ötesindeyiz. Artık karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır. Meclis'i o adımlarla, çalışma noktasında davet edeceğiz. Bu anlamda İYİ Parti'nin grup önerisine 'hayır' oyu vereceğiz. İnşallah temmuz ayı içerisinde de gerekli adımlar atılacaktır" dedi.

AYASOFYA'DA 86 YILDIR İBADET YAPILMIYOR

 

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra ilk cuma namazını kıldığı, fethin simgesi Ayasofya'da 86 yıldır ibadet yapılmıyor.

O günden bu yana konu pek çok kez yargıya taşındı, Danıştay tarafından hep reddedildi. 

Danıştay 10. Dairesi, müze kararına ilişkin yapılan son itirazı 2 Temmuz'da görüşecek. 

Aynı daire İstanbul'daki Kariye Camii’nin müzeye dönüştürülmesine dair 1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararını geçen yıl iptal etmişti. Kararda caminin asli fonksiyonu dışında kullanılamayacağı belirtilmişti.

Editör: İbrahim Halil Aksoy