“GÜNDE 39 LİRAYLA YA ÇOCUKLAR ÖLECEK, YA KARI KOCA ÖLECEK”

Ağbaba’dan çarpıcı örnek; “İşçi Ahmet bey ve eşi,Recep Tayyip Erdoğan'ı dinlemiş, Allah da vermiş, 3 çocuk yapmış. Bu 5 kişilik aile 1 öğün 1'er simit yiyip 1'er çay içse 1 öğünü 20 TL, günlüğü 60 TL'ye gelir.AKP,bu aileye 39 lira veriyor. Ya çocuklar ölecek ya karı koca ölecek.”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Kordinatörü Veli Ağbaba,Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülürken söz alarak, teklifin yasalaşması durumunda ortaya çıkacak sorunları çarpıcı örnekler ve rakamlarla dile getirdi.

İŞÇİYE KURULAN KUMPAS

İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere fondan günlük 39,24 TL nakdî destek verilmesini düzenleyen 7. Maddenin işçiye karşı kurulan bir kumpas olduğunu belirten Ağbaba, “Bu değişiklikle işten çıkarmanın adı ücretsiz izin olmaktadır. Mevzuatımızda işverenin -her iki taraf olarak- ücretsiz izne çıkarma hakkı yoktur. Yapılması gereken, kısa çalışma ödeneğinin işten çıkarılması yasaklanan tüm işçilere ve daha önce işten çıkarılanlara verilmesi olmalıdır” dedi.

KOCA DEVLET FAKİRİN FUKARANIN 523 LİRASINA GÖZ DİKİYOR

Bu yasa değişikliği gündeme geldiğinde kamuoyuna "AKP işten çıkarmaları yasaklıyor." diye propaganda yapıldığını ama işin öyle olmadığının kısa sürede ortaya çıktığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Değişikliğin birinde işten çıkarmaları yasaklıyor, diğerinde ücretsiz izin uygulaması getiriyor. Tam bir AKP kurnazlığı. Niye yapılıyor? Bakın, kısa çalışma ödeneği minimum 1.700 TL, ücretsiz izin uygulamasıysa 1.177 TL yani işçi 523 TL hak kaybına uğruyor. Koca devlet fakirin fukaranın 523 TL'sine göz dikiyor. İşçinin hakkına göz dikenlerin gözleri çıksın demekten başka bir şey elimizden gelmiyor.Yapılması gereken şey imzalamış olduğumuz 102 sayılı ILO Sözleşmesi'nde yer alan aile yardımları sigortasının derhâl uygulanmasıdır. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu 2011'den beri bunu savunuyor ama maalesef Hükûmet buna kulaklarını tıkamış durumda. Bu kanunla ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan çalışanlara günlük 39,24 TL, aylık 1.177 TL ödenecek. Elinizi vicdanınıza koyun, bir an 39,24 TL'yle nasıl yaşayacağınızı düşünün. Çocuklarınızın yanında, eşinizin yanında ne konuma düşeceğinizi elinizi vicdanınıza koyarak düşünün.Bu teklifle 39,24 lirayla bırakın yaşamayı, açlıkla karşı karşıya kalmayı göreceksiniz. Bu ödeneğin en az asgari ücret seviyesine yani 2.324 liraya çıkarılması gerekiyor” dedi.

BİR UCUNDA AÇLIK BİR UCUNDA CORONA

“Bu corona o kadar kötü bir şey ki yoksulları ölüm ile yaşam arasında sıkıştırıyor. Bir ucunda açlık, bir ucunda corona” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Ağbaba, “Hekimler sağlıklı beslenmenin coronaya karşı çok önemli olduğunu söylüyor. Bu  mümkün mü bu ücretle? Asla.AKP iktidara gelirken kullanmış olduğu çay ve simit hesabı var. Gelin, hesabı hep beraber yapalım: Çayın tanesi 2 TL. Simit 2 TL. Bir aile düşünelim ki Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyor, bu ailenin reisinin ismi Ahmet olsun. Ahmet Bey, Recep Tayyip Erdoğan'ı dinlemiş, Allah da vermiş, 3 çocuk yapmış. İsimleri de Rabia olsun, Abdullah olsun, Hafize olsun. Bu 5 kişilik aile 1 öğün 1'er simit yiyip 1'er çay içse 1 öğünü 20 TL, günlüğü 60 TL'ye gelir.Sadece çay ve simit için ayda Bin 800 lira verecekler.Ahmet Bey'in şartları uygun olmadığı için ev alması mümkün değil, aylık 1.000 lira kira ödüyor. Şimdi, günlüğü 39,24 lira, aylığı 1.177 lira olan aile Allah aşkına nasıl yaşasın? Çay ve simit 60 lira, sizin verdiğiniz 39 lira.Daha kullanması zorunlu dezenfektanı alamıyor, kolonya ulaşmamış, maske arıyor.Su içecek parası yok, çay ve simit 1.800 lira; sizin verdiğiniz para 1.177 lira.Adam AKP’ye güvenip 3 çocuk yapmış, şimdi çocuklar aç.Ya 2 çocuk ölecek ya karı koca ölecek. 5 kişilik aileye 3 kişilik çayı ve simidi layık görüyorsunuz. Bir de kendi yaşantınıza bakın; şatafat var, israf var, saraylar var, yazlığı var, kışlığı var, kaçağı var.Bu şartlarda bir yaşantınıza bakın, bir kendi çocuklarınıza bakın, bir de Hafize'ye bakın, Abdullah'a bakın. Elinizi vicdanınıza koyun.1177 liraya, çayla simide mahkûm ettiğiniz aileleri düşünün, biraz vicdana gelin”dedi.

AKP’NİN İCADI “SINIF BAĞIŞIKLIĞI”: ÜSTEKİLER YAŞASIN ALTTAKİLER ÖLSÜN

Dünyanın mücadele ettiği 3 tür bağışıklık olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ biri -Özgür Özel'in dediği gibi- sürü bağışıklığı, İngiltere mücadele etti, beceremedi. Bir diğeri sınır bağışıklığı, hastalığı bastırmak için sınırı kapatıyorlar. Bir de AKP'nin Türkiye'de uygulamış olduğu sınıf bağışıklığı. Üsttekiler yaşasın, alttakiler ölsün. Bu sınıf bağışıklığını da dünyada icat eden sizsiniz. Parası olan korunuyor, parası olan çalışmıyor, parası olan iyi besleniyor ama yoksullar virüs ve açlıkla karşı karşıya kalıyorlar.”şeklinde konuştu.

SADECE İKİ GENELGEYLE FAALİYETLERİ DURDURULAN 252 BİN İŞ YERİ VAR.

Son TÜİK verilerine göre, ocak ayı dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 362 bin, geniş tanımlı işsiz sayısının ise 8,5 milyon kişi olduğunu belirten,mart ve  nisan ayı rakamları açıklandığında sayının çok daha fazla olacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Virüs nedeniyle risk altında olan iş yeri sayısı 1 milyon 700 bin. Sadece iki genelgeyle faaliyetleri durdurulan 252 bin iş yeri var. Faaliyetleri geçici olarak durdurulan turizm ve eğlence sektöründe toplam 1 milyon 900 bin kişi var, işsiz kalan motorlu kurye sayısı 500 bin kişi, berber, kuaför salonunda işsiz kalan sayısı 504 bin kişi, kapanan AVM'lerde işsiz kalan sayısı 523 bin kişi, faaliyetleri durdurulan 71 bin 103 kahvede işsiz kalan 213 bin kişi, artık çalışamayan, yolcu taşıyamayan 7 bin 500 şehirlerarası otobüsün şoförü, muavini, yazıhanesi, 90 bin kişi, okullar kapandığı için 150 bin servisçi var, özel eğitim merkezlerinde çalışan 90 bin kişi, sokakta geçimini sağlayan kâğıt toplayıcısı, simitçisi, ayakkabı boyacısı, sokak müzisyeni, seyyar satıcısı, pilavcısı 6 milyon kişi. Yine, çiçekçi,taksici, minibüsçü cabası, 18 milyon vatandaş şu anda işsizlikle karşı karşıya. Bu insanlar açlıkla virüs arasında uçurumun kenarında” dedi.

İŞSİZLİK YÜZDE 20’Yİ BULABİLİR

Coronavirüs gelmeden önce ciddi bir işsizlik olduğunu,Türkiye'nin aralık ayındaki işsiz sayısının 95 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğunu hatırlatan Veli Ağbaba, salgının işsizlik sorununa tüy diktiğini,bu hızla giderse çok yakın zamanda gerçek işsizlik oranının yüzde 20'yi bulacağını kaydetti. Coronavirüs ve kötü yönetim yüzünden en iyimser tahminle istihdamda 6 milyon 227 bin kişi işçinin işini kaybedebileceğini  belirten Ağbaba, “Peki küçük esnaf ve geçimini günlük kazançla sağlayan insanlarla ilgili bir tedbir var mı? Maalesef hayır.Türkiye'de yaşayan esnaflar hem kira nedeniyle, hem çalıştırdıkları insanlar nedeniyle büyük risk altında, en büyük sorunu da esnaf ve emekçiler yaşıyor. Çiftçiler de esnaflar kadar kötü durumda.Bu yıl hasatlarını kaldırıp kaldıramayacakları belli değil.Ekimin yapılması gereken, emek verilmesi gereken yerlerde çiftçi emek veremiyor. Peki tedbir alınıyor mu? Hayır.” Şeklinde konuştu.

DÜNYA BİZİ ANCAK MAKAM OTOMOBİLİ SAYISINDA KISKANIR

Türkiye bu zorlu süreçten geçerken ülkeyi yönetenlerin ne yaptığına da bakmak gerektiğini söyleyen Ağbaba, “Millet can derdindeyken, yaşam mücadelesi verirken Cumhurbaşkanlığı 9 Nisanda 14 yeni makam aracı için ihale yapıyor. Türkiye'de makam araç sayısı 125 bin. Dünyanın en büyük araç üreticisi Almanya'daki makam aracı sayısı 9 bin, yine dünyanın en önemli markalarının üreticisi Japonya'daki makam aracı sayısı 10 bin, Fransa'daki makam aracı sayısı 8 bin. Peki makam araçlarında dünya şampiyonu olan Türkiye, fakir fukaraya nasıl bakıyor? Hani Almanya bizi kıskanıyor, Fransa kıskanıyordu ya, makam aracındaki durum aynı mı ? Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya tüm çalışanlarının maaşlarını garantiye almış durumda. İspanyası açıklama yapıyor, Fransası açıklama yapıyor: "Hiçbir çalışan iş yeri, hiçbir emekçi işsiz kalmayacak, güvencesi devlettir." diyor. Almanya çoğunluğu Türk olan taksi şoförlerine 10 bin euro veriyor. Biz ne yapıyoruz? 16 uçağı olan Cumhurbaşkanlığı tasarrufta bulunuyor mu? Hayır. Amerika'dan daha fazla uçağımız var.Uçak üreticisi Fransa'dan daha fazla özel uçağımız var. Fakir fukara ekmek bulamazken Cumhurbaşkanı büyük uçaklara binmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN İŞVERENE İŞÇİNİN 2 KATI  ÖDEME YAPILDI

Ağbaba konuşmasının sonunda “Mart ayı içinde Sigortası Fonunun toplam varlığı 131 milyar 972 milyon 739 bin TL. 2020 yılının ilk üç ayında fondan işsizlere ödenen tutar 2 milyar 994 milyon 576 bin TL. Peki, işverenlere ödenen tutar ne kadar? 5 milyar 378 milyon TL. Bu bile İşsizlik Sigortası Fonu'nun nereye kullanıldığının, iktidarın kimi tercih ettiğinin en açık göstergesi.İşveren istihdamı artırsın diye verilen teşvik miktarı 47 milyar. İstihdam artmış mı? Hayır. Aynı dönemde istihdam tam 1 milyon 472 bin kişi azalmış” dedi.

kaynak: veliagbaba.com

Editör: İbrahim Halil Aksoy