CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, beraberinde Kale İlçe Başkanı Süleyman Karaman ve parti yöneticileri ile birlikte 24 Ocak Elazığ Sivrice merkezli depremde büyük zarar gören Kale İlçesi’ne bağlı Bağlıca Mahallesi’ni ziyaret ederek, köy muhtarı ve depremzedelerle görüştü.

DURUMUMUZ OLSA KERPİÇ EVDE OTURUR MUYUZ?

Depremzedeler mağdur olduklarını,hasar tespitlerinde sıkıntılar yaşadıklarını, konunun Ağbaba tarafından tekrar gündeme getirilmesini ve  çalışmaların hızlandırılmasını istediklerini belirttiler. Mahalle Muhtarı  Hamza Fırat, deprem sonrası  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın kendilerini hiç yalnız bırakmadığını belirterek başladığı konuşmasında;  “Kerpiç evlerin bazılarına ağır hasar, bazılarına az hasar verildi. Ancak kerpiç evlerin taşıma özelliği olmadığı için,çatlaklar var. Artçılar devam ettikçe, çatlaklar da büyüyor.Kerpiç, su değdiğinde eriyen bir madde, çamur.Bir deprem daha olduğunda evler yerle bir olacak.Devlet kerpiç evlerin bazılarını az hasarlı olarak görüyor.Köylünün geliri olmadığı için yeni bir ev yaptırması imkansız.Yetkililer az ve orta hasarlı evi yıkmadıkları için vatandaş da ‘burada oturamam’ diyor. Yeni ev  yaptıracak gücü de yok.Sürekli hasar tespitleri yapılıyor ama sonucunun ne olacağı bilinmiyor.Az hasarlı evi olan vatandaş gidip 150-200 bin lira vererek nasıl ev yaptıracak bu sorunun cevabını bilen yok.18 yıl  ödemeli ev verseler, biz her sene 6-7 bin lirayı bulup nasıl devlete vereceğiz?İşimiz, gelirimiz yok ki ödeyelim. Çadırda kalıyoruz.Durumumuz olsa zaten kerpiç evde oturur muyuz?Milleti rahatlatacak bir kelime gelmedi. Vatandaş oturuyor, kalkıyor, ‘biz ne yapacağız?’diye soruyor.”ifadelerini kullandı.

SORUNLARI YERİNDE TESPİT ETMEYE ÇALIŞTIK

Geçmiş olsun dileklerini belirterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremin büyük hasara yol açtığı, Kale İlçesi’ne bağlı Bağlıca Mahallesi’ndeyiz. Depremde bu kadar büyük hasarın olduğu yerde can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. 24 Ocak depreminin ardından Pütürge,Doğanyol ve Kale’de ki bütün köyleri gezmeye çalıştık.Sorunları yerinde tespit etmeye çalıştık. Yetkililere ilettik,çözümü için çaba sarf ettik. Bugün de Bağlıca’yı tekrar ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgiler almak istedik” dedi.

“DEPREM OLDUĞU GÜN DE YANINIZDAYDIK, BUGÜN DE YANINIZDAYIZ”

“Malatya Milletvekili olarak depremzedelerin yaralarının biran önce sarılması için çaba gösteriyoruz” diyen Ağbaba, “ Siyasi bir amaçla bölgeyi gezmiyoruz.Kimseyi eleştirmek gibi bir niyetimiz de yok.Amacımız eksiklikleri, sorunları tespit edip, kamu görevlilerinin bu eksiklikleri gidermesine katkı sunmak.Bir afet, felaket yaşandı. Devletimiz köylüyü köyünde tutmak istiyorsa mutlaka ona destek vermesi gerekiyor.Burası şehir değil. Buranın arazi rantı yok. Dolayısıyla devletin destek vermesi gerekiyor. Burada TOKİ’ye ev yaptırıp köylüye satmak doğru değil.Devlet, köylülerin evlerini karşılamalıdır.Biran önce de köylü ne olacağını bilmelidir. 6 Ay sonra kış gelecek.Kışa kalmadan insanların ve hayvanların barınma sorunun çözülmesi gerekiyor.Mecliste konuştum. Afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kanun teklifi verdik. Araştırma komisyonu kurulmasını istedik.Kabul edilmedi. Konuyu tekrar gündeme getireceğim. Bizim görevimiz sizinle devlet arasında bir köprü olmak.Sorunların çözümüne katkı sunmak.Deprem olduğu gün de yanınızdaydık, bugün de yanınızdayız” şeklinde konuştu.

KALE’DEKİ MEMURLAR ÇALIŞMADI MI? EMEK VERMEDİ Mİ?

Ağbaba konuşmasının devamında; “Deprem Doğanyol,Pütürge diye gündeme geldi. Ama Kale’de de deprem oldu. Kale’deki bazı  köylerde yüzde 100’e yakın zarar var.Pütürge ve Doğanyol’daki memurlara tazminat ve fazla  mesai veriliyor.Ama Kale’deki memurlara vermediler. Kale’deki memurlar çalışmıyor mu?Emek vermiyorlar mı?Onların da sorunlarını gündeme getirdik, getirmeye devam edeceğiz.Bir Malatya milletvekili sorumluluğuyla hemşirelerimin sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceğim”dedi.

FAY HATTININ ÜZERİNE YERLEŞİM YERİ YAPMAK FELAKETLERİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Malatya’daki depremin ardından Van’daki deprem bölgesine de gittiğini beliren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ Van Başkale’deki 4 köy yerle bir olmuştu. Fay hattının üzerine yerleşim yeri yapmak felaketleri beraberinde getiriyor.Bilim diyor ki; fay hattı geçen yere  ev yaparsan, evler yıkılır.Yetkililere sesleniyoruz, fay hattına yapılan yerleşim yerleri tespit edilmeli.Bilime devletin inanması lazım. Devlet tedbir almalı. Yıkılacak binaları yıkacaksın, boşaltacaksın. Malatya fay hattı üzerinde. Büyükşehir belediyesi öncülüğünde bir çalışma yapılarak fay hattı üzerindeki binaları kontrol etmesi lazım.Tespit etmesi lazım. Gerekirse o binaların taşınması lazım. Allah hepimizi korusun, devletin, vekillerin görevi depremden sonra cenaze kaldırmak değil.Geçmiş olsun demek değil. Tedbir almak."dedi.

kaynak: veliagbaba.com

Editör: İbrahim Halil Aksoy