Yeşilyurt Belediyesi tarafından Muharrem Ayı dolayısıyla ilçeye bağlı Cumhuriyet Örnekköy Mahallesinde iftar yemeği verildi. İftar yemeğine Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Yeşilyurt İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mustafa Şahin, Yeşilyurt İlçe Müftüsü Mehmet Çınar, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Enzekler Cem Evi Başkanı Zeynel Doğan ile mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yeşilyurt İlçe Müftüsü Mehmet Çınar ile Alevi Dedesi Ali Ekber Karaduman tarafından okunan duaların ardından hep birlikte oruçlar açıldı. Birlik ve beraberliğin ön plana çıktığı iftar yemeğinde verilen mesajlarda bu yöndeydi. İlk olarak söz alan Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, programın tertiplenmesinden dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkür etti. 1336 yıl önce bu ayda İslam ve insanlık tarihinin en kanlı ve en vahşi olaylarından birinin yaşandığını belirten Doğan, “1336 sene evvel ki siyasi meseleleri buraya taşımadan ülkemizin birliğine ve beraberliğine katkı sağlayacak, birbirimizi kucaklayacak şekilde bir araya gelmemize vesile oldu” dedi. Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Doğan, "Bu dayanışmamızı muhafaza ettiğimiz sürece ne 15 Temmuz’lar, ne de aramıza fitne ve fesat sokmak isteyenler asla başarılı olamayacaklar. Ülkemizin birliğini ve beraberliğini sağlamak ta üstümüze düşen vazifeyi yapabilecek şuurlu vatandaşlar olarak ileriye doğru Türkiye Cumhuriyetini taşımaya devam edelim” ifadelerine yer verdi.

Muharrem Ayının ibadet ve barış ayı olduğunu ifade eden Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi ise Muharrem Ayının çok iyi idrak edilmesi gerektiğini belirtti. Muharrem Ayının savaşların olmadığı ve kanın dökülmediği bir ay olarak İslam Tarihinde önemli bir yer kapladığını kaydeden Ünverdi, “Bu ay içerisinde yapılan ibadetlerin kabul olduğu Kuran-ı Kerim’de bildirilmiştir. Çevremizdeki ülkelere baktığımız zaman insanların birbirlerini nasıl acımadan katlettiklerini ve öldürdüklerini üzülerek görmekteyiz. Tarihe bakıp ders almamız lazım, en azından bu dört ay içerisinde savaşmayarak barışa şans tanımalarını istiyoruz. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız’ diye buyurup birbirimizi sevmemizi bildiriyor. Aşık Veysel’in dediği gibi “Alevi, Sünni, Kızılbaş, Değil miyiz Hep Bir Gardaş” Bütün insanlığı kardeşliğe ve barışa çağırıyorum” şeklinde konuştu.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise konuşmasında ülkenin içinden geçtiği süreçte sevgiye, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe çok büyük ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Bu ülkenin tüm unsurları, ülkemizin daha güzel günlere erişmesi noktasında elimizden gelen çabayı sarf etmek durumundayız. Matem oruçlarını tutan bütün vatandaşlarımızın oruçlarının kabul olmasını diliyorum. Muharrem Ayının yüzyıllar öncesinde yaşadığımız acıları yaşamayacağımız, yas tutmaya ihtiyaç duymayacağımız günler getirmesini, barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Bugün bizleri bir araya getiren Yeşilyurt Belediyesine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’da Muharrem Ayının hayırlara vesile olmasını temennisinde bulunarak “Dünya üzerinde barış, huzur ve mutluluk tohumlarının yeşermesini diliyorum” ifadelerine yer verdi. Polat, "Cumhuriyet Örnekköy’de bugün Türkiye tablosu ve gerçeğini yaşıyoruz ne mutlu bize. Bu toprakların insanları yüzyıllardır bir ve beraber olarak yürümüştür. Bu anlayışla Malazgirt’te savaştık, İstanbul’u fetih ettik, Çanakkale’de düşmanlara geçit vermedik. Hep birlikte bu toprakları vatan edindik. Allah’ın izniyle de bu vatanı elimizden alamadıkları gibi bundan sonra da inşallah bu vatandaş bir ve beraber olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bu birlik ve beraberlik tablosunu ilelebet yaşatmamız gerekiyor. Bu birlik ve beraberliğimizin daim olması temennisi ile bugün bu sofrada bizleri yalnız bırakmayanlara, hemşehrilerime ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

"Muhacir ve sürgün etmek için planlar yapılıyor"
Türkiye üzerinde sürekli oyunlar oynandığına da dikkat çeken Başkan Polat, Anadolu insanının da muhacir ve sürgün edilmesi için sürekli planlar yapıldığını vurguladı. Polat, "Ülkemizi elimizden almak için, bizleri mağdur etmek için, bizleri muhacir ve sürgün etmek için sürekli planlar yapılıyor. Ülkemizin Suriye ve Irak olması için sürekli hesaplar yapılıyor. Emperyalist güçler asla bizim İstanbul’u fetih ettiğimizi unutmuyor. Bunun intikamını almak için sürekli projeler üretiyor ancak bir olduğumuz, iri olduğumuz, beraber olduğumuz ve kardeş olduğumuz müddetçe hiç kimse bu vatanda bizi vatansız bırakamayacak. Suriyeli ve Iraklıların gideceği yerler var, kucağını açacak Anadolu toprakları var, ama bizim gidecek hiçbir yerimiz yoktur. Biz bu topraklarda ilelebet özgürce, kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ise Muharrem Ayının önemine dikkat çekerek “İri ve diri olmaya devam edeceğiz. Muharrem hüznünde ve sofrasında bir araya geldik. O kutlu 72 şühedanın maneviyatı halen bizi aydınlatmakta ve bizleri bir araya getirmektedir. Her Muharrem ayında onları hatırladığımız gibi, bize biz, olmamız ve insan olmamız gerektiğini hatırlatıyor” diye konuştu.

Cumhuriyet Örnekköy Mahalle sakinleri ise, kendileri için organize edilen yemek daveti ve gösterdiği duyarlılıktan dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkür etti.

Editör: İbrahim Halil Aksoy