Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe Yaz Okulu faaliyetleri kapsamında 30 ülkeden 300 öğrenci, 13 ilde düzenlenecek kurslara katılmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinde misafir edilecek.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel diplomasisinin temel taşlarından Yunus Emre Enstitüsü, yurtdışındaki merkezlerinde Türkçe eğitimi alan öğrencilerini Türkiye’ye getiriyor. 30 ülkedeki Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinde öğrenim gören ya da Türkçe Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olanlar arasında seçilecek toplam 300 öğrenci Türkiye’de ağırlanacak. 13 ayrı şehre dağıtılacak öğrenciler, geldikleri ülkeler ve Türkiye arasında kültür köprüsü olacak.

Öğrencileri Türkiye’ye getiren ve onları değişik üniversitelere yönlendiren bir kurum olarak Yunus Emre Enstitüsü’nden bir heyet, 22 Nisan 2015 tarihinde İnönü Üniversitesine bir ziyarette bulundu. Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Yardımcısı Ayşe Tanrıverdi, İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Uygulama Merkezinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün bugün itibariyle 30 ülkede kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde Türk kültürünün, sanatının, edebiyatının tanıtımı ve Türkçenin öğretimi ile merkezlerimizin bulunduğu ülkeler arasında dostluk köprüleri kurulması en önemli amaçlarımızdır. Bu amaç doğrultusunda kurulduğumuz günden beri 15 binden fazla yabancı öğrenciye Türkçe öğretilmesine aracılık ettik. Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu’nda, yabancı öğrencilerimiz arasından seçeceğimiz 300 öğrenciyi Türkiye'de misafir edeceğiz ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan Türkçe Öğretim Merkezlerinde yurtdışında yaptığımız eğitimin Türkiye'deki devamını sağlayacağız. Dil öğretiminin yanı sıra öğrenciler bulundukları şehrin ve yörenin kültürü ve doğal güzelliklerini tanıma amaçlı gezi programlarına da katılacaklar; gidilen yerlerde düğün, festival ve el sanatları yapımı gibi etkinliklere katılarak kültürümüzü yaşayarak öğrenme fırsatı da bulacaklardır. “

Protokol imza töreninde konuşan İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlhan Erdem ise üniversite olarak altı yıldır yabancı uyruklu öğrencileri kabul ettiklerini ve Türkçe öğreterek fakültelerde eğitim görmelerini sağladıklarını söyledi. Erdem, “Merkezimiz, verdiği kaliteli eğitimle yöresinde yabancılara Türkçe öğretiminde önemli bir mesafe almış durumdadır. Merkezimiz, aynı zamanda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla da işbirliği yapmış olup bu kurumun gönderdiği yabancı uyruklu öğrencilere de Türkçe eğitimi vermeye devam etmektedir. Bu yıl ilk defa olarak Yunus Emre Enstitüsüyle de işbirliği yapıp yaz kursları da düzenleyeceğiz. Böylelikle Merkezimiz, yılın on iki ayında yabancılara Türkçe öğretmeye devam edecektir. Bu, İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Uygulama Merkezi (İNÖNÜ-TÖMER) için önemli bir başarıdır" dedi
Yapılan konuşmalardan sonra iki kurum arasında protokol imzalandı.

Editör: İbrahim Halil Aksoy