İkisi Genel Başkan Yardımcısı 6 milletvekilinden oluşan komisyon,  pazartesi günü çalışmalarına başlayacak. Türkiye'de özellikle CHP'li belediyelerin bulunduğu 4 ilde şehir merkezlerinde göçmen masaları kurulacak. CHP'li yetkililer, gerektiğinde Yunanistan gibi bazı ülkelere de ziyaret düzenlenebileceğini bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Merkezi'nde "CHP, Suriyeli Mültecilerin ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu" ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

‘BÜYÜK SÖZ SÖYLEMEKLE BÜYÜK DEVLET OLUNMUYOR'

Suriyeli göçmenlerin durumu ve dış politikası konusunda kısa bir konuşma yapan Özgür Özel, "Son günlerde bütün dünyayı sarsan ve kıyılarımıza vuran cansız çocuk bedenlerinden sonra uzun süredir CHP'nin bu konuda yaptığı çalışmaların somutlaştığı bir komisyon ve yerel yönetimler birimimizin organizasyonunda bir çalışmamız var. Büyük devlet büyük söz söylemekle olunmuyor. Büyük devlet büyük sorunlara akılcı vicdanlı çağdaş çözümler üretmekle oluyor” dedi. Komisyon hakkında bilgi veren Özel, " Sayın Kılıçdaroğlu'nun görevlendirilmesiyle CHP olarak konuyla ilgili bir komisyon oluşturuldu. Komisyon Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İzmir Millletvekili Özcan Purçu’dan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

 

 ‘AKAN KANDAN TÜRKİYE'NİN POLİTİKALARI SORUMLUDUR'

Veli Ağbaba ise göçmenlerle ilgili CHP olarak son birkaç aydır çalıştıklarını, özellikle CHP'li belediyelerle ilgili çalışmaları bulunduğunu aktardı. Ağbaba, şöyle devam etti: "Bu meselenin çözümüyle ilgili belediyenin yapacağı şeyler var ama önce Türkiye'nin yapacağı şeyler var. Birinci olarak Türkiye derhal dış politikasını değiştirmelidir. Ortadoğu'daki akan kandan Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye gelmesinden en önemli sorumluluk maalesef Türkiye'nin izlemiş olduğu politikadan kaynaklanmaktadır. Yetkililerin, Cumhurbaşkanının sarayda ağlamak dışında başka sorumlulukları olduğunu buradan hatırlatmak istiyoruz. Biliyorsunuz Aylan, Kobani'den kaçıp gelmişti. Kobani'deki bugünkü gelinen noktada bin yılın en barbar örgütü IŞİD'in katkısı büyüktür. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız raporlarla birlikte IŞİD'in büyümesinde Türkiye'nin çok önemli rolü olduğunu görmekteyiz. Derhal Suriye politikası değiştirilmesi, IŞİD ile aramıza mesafe konulmalı ve IŞİD'e karşı gereken her türlü  önlem alınmalıdır. Bir iki küçük soruşturmanın dışında IŞİD ile ilgili soruşturma yoktur. Türkiye’nin dört bir yanında  IŞİD militanı olduğu bilinen, Suriye'de savaştığı bilinen kişilerin cirit attığını biliyoruz. Kobani'den IŞİD yüzünden kaçıp küçük bedeni Bodrum'a vuran Aylan'ın sorumluluğunda herkesin payı vardır ama bugünkü politikaları belirleyen hükümetin çok daha fazla payı vardır."

Belirlenen dört ilde göçmen masaları kuracaklarını aktaran Veli Ağbaba, bu sayının ileride artabileceğini belirtti. Ardından bir soru üzerine de komisyonun Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelere ziyaretler düzenleyebileceğini, gerekmesi halinde başka ülkelere de gidilebileceğini kaydetti.

veliağbaba.com

Editör: İbrahim Halil Aksoy