Tam 7 yıldır cezaevinde olan 26 yaşındaki Reyhaneh Jabbari hakkında idam kararı 2009 yılında verilmiş, Yüksek Mahkeme de kararı onamıştı. Dünya kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen bu sabah saatlerinde asılarak idam edildi.

 
Dava ve karar uluslararası arenada tepki çekmiş, genç kadının serbest bırakılması için 190 bin imzanın toplandığı bir kampanya düzenlenmişti.
 
Uluslararası Af Örgütü'ne göre Jabbari'nin annesi Shole Paravan dün Facebook'ta yayınladığı mesajında kızıyla, bir gardiyanın verdiği cep telefonu sayesinde yaptığı "veda konuşmasını" da anlatıyor: "Şu anda ellerim kelepçeli ve dışarıda beni cezamın infazına götürmek için bekleyen bir araba var. Elveda sevgili anneciğim, yarın sabah bütün acılarım bitecek. Senin acılarını hafifletemediğim için üzgünüm. Sabırlı ol. Öbür dünyaya inanıyoruz, seninle orada görüşeceğiz ve seni bir daha hiç bırakmayacağım çünkü senden ayrılmak dünyadaki en zor şey". Hapishane yetkilileriyle konuşarak ne yapması gerekteğini soran anneye gelip kızının cenazesini almasını söyleniyor. 
 
Genç kadının ailesi, Morteza Abdolali Sarbandi'yi çakı ile omuzundan bıçaklayan Jabbari'nin onu öldürmüş olamayacağını, genç kadına tuzak kurulduğunu ve ifadesinin işkence altında alındığını iddia ediyordu. Sadece 2014 yılında İran'da 550 kişi idam edildi.
 
 
26 yaşındaki dekoratör Reyhaneh Jabbari, 2007 yılında eski bir istihbaratçı olan Morteza Abdolali Sarbandi’nin kendisine tecavüz etmeye çalıştığını, bu sırada kendisini korumaya çalışırken kaza sonucu adamı öldürdüğünü savunuyor. 7 yıl önce yaşanan olayda Sarbandi, henüz 19 yaşında olan Jabbari’yi ofisini dekore etmesi için tutmuş daha sonra genç kadını evine çağırarak burada saldırmaya kalkmıştı. Yaşananların meşru müdafaa olduğunu söyleyen Jabbari kendisine saldırdığını iddia ettiği Sarbandi’yi bıçaklamıştı.
 
Olayın üzerine tutuklanan Jabbari iki ay boyunca Tahran’daki Evin Cezaevi’nde tutulmuş,  ailesi ve avukatıyla görüştürülmemişti. Buradaki sorgusunda suçunu itiraf eden Jabbari’nin yanında avukatı bulunmuyordu. Reyhaneh Jabbari’nin ölüm cezası kararı Tahran’daki Ceza Uygulama Ofisi’ne gönderilmişti. Ölüm cezaları bir kere bu kurula gönderildiğinde, herhangi bir zamanda uygulanabiliyor.
 
SOSYAL MEDYADA TEPKİ
 
Sosyal medyada da Reyhaneh Jabbari'nin idam edilmemesi için İran'a çağrı yapılmış, kampanyalar düzenlenmişti.
 

 

Editör: İbrahim Halil Aksoy