Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay ve bezeri uygulamalardan oluşan mobil cüzdan pazarının büyüklüğü beklenmedik derecede hızlı gelişiyor.

Araştırmalar, 2021’e geldiğimizde mobil cüzdan pazarının 4 trilyon dolara ulaşacağını gösteriyor.

Infiniti Research’ün araştırmasına göre, 2016 yılında dünya çapında 1 trilyon dolara ulaşan mobil cüzdan işlemleri hacminin, mobil cihazların yaygınlaşması, mobil cihazlardaki ödeme uygulamalarına daha fazla güven duyulması gibi faktörlerle giderek daha fazla artması bekleniyor.

Lider kim olacak?

Bu sırada, pazardaki hakimiyet konusunda, beklendiğinin aksine Apple Pay’ın çok etkili olmayabileceği de ortaya çıkıyor. Apple Pay cüzdanının AppStore içindeki uygulamaların ödemelerinde kullanılma oranı %1-1.5 arasındaki bantta bulunuyor. Yani iOS kullanıcıları, doğrudan telefonun içinden aldıkları uygulamalarda bile Apple Pay kullanmayı tercih etmiyorlar. Dünya çapında mağazalardaki fiziksel alışverişlerde Apple Pay kullanımı ise sadece %0.8 oranında.

Dolayısıyla, alternatif mobil cüzdan uygulamalarının pazarda kendine yer açması ve rekabetin oluşması için hala fırsat bulunuyor. Starbuck’s giib şirketler, kendi mobil cüzdan uygulamalarını destekleyerek, müşterilerin ödeme yaparken sadece telefon ekranındaki uygulama ikonuna basmaları kadar basit bir çaba ile alışverişten çeşitli avantajlar kazanmalarını sağlıyorlar. Dolayısıyla, mobil cüzdan pazarında dünya çapındaki markaların, yerel işletmelerle rekabet etmesi zor görünüyor.

shiftdelete

Editör: İbrahim Halil Aksoy