İnönü Caddesi Abdullah Gül Parkı önünde gerçekleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni, Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve 2.Ordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu'nun halkı selamlaması ile başladı. Çok sayıda vatandaşın da ellerinde Türk Bayrakları ile katıldığı tören daha sonra saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. Törende günün anlam ve önemi ile ilgili konuşan Vali Ali Kaban, Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “Yakın tarihimizde meydana gelen gelişmeler açık bir şekilde göstermiştir ki Türk Milletinin bekasının ve milletler camiası içinde hak ettiği yeri almasının yegane yolu, kanla irfanla kurulan Cumhuriyet’ten geçmektedir. Çünkü Cumhuriyet yolunda, gidenlerin gelmediği Yemen’den, Allahuekber Dağları’nda buz kesen Mehmetçiğin son nefesinden, Bandırma Vapuru’na çırpınarak yüz süren Karadeniz’den, ilk hedef Akdeniz’e doğru ‘Allah Allah’ nidalarıyla şahlanan kutlu bir nesilden kalan silinmez izler vardır. Her karış toprağı Şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuş bu kutsal vatanın ebedi Türk yurdu olmasını ve üç kıtanın birleştiği bu coğrafyada güçlü bir Türkiye’nin mevcudiyetini istemeyen düşmanlarımız daima var olmuştur. Bu düşmanların, maalesef Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ekmeğini yediği, bütün imkanlarından istifade ettiği halde ihanete tevessül eden yerli işbirlikçileri ve destekçileri de hiç şüphesiz her zaman bulunmuştur.

Bu düşmanlar her defasında sinsice fırsat kollamış, kendilerince şartların uygun olduğunu düşündükleri vakit, tereddüt etmeksizin ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve milli birliğimize gizli veya açık bir şekilde saldırmaktan kaçınmamışlardır. Bu durum bin yıl önce de, yüz yıl önce de, bugün de asla ve kat'a değişmemiştir. Üstelik günümüzde tehdit ve saldırıların niteliği daha hain, daha alçak ve daha cüretkar bir mahiyet kazanmıştır. Kirli ve kanlı senaryoların figüranlığını yapan hainler, kendi güvenliklerinin de bekçiliğini yapan emniyet ve güvenlik güçlerimize saldırmaktan, şerefli üniformaların arkasına gizlenerek Gazi Meclis'e, masum vatandaşlarımıza ateş etmekten çekinmemişlerdir. Fakat iç ve dış düşmanlarımız şunu unutmuş gözükmektedir ki Necip Türk Milleti, dünyanın en onurlu, en cesur ve vatan sevgisi en yüksek milletidir. Dün Çanakkale'de, İnönü'de, Sakarya'da bütün unsurlarıyla yekvücut olarak düşmanlarını zelil eden Türk Milleti, bugün de birliğine, bütünlüğüne ve bağımsızlığına yönelik her türlü saldırıyı yok etme kudretine sahiptir. Dünkü hainler gibi bu hainlerin de akıttıkları kanda boğulacağından ve tarihin karanlıklarına gömüleceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" diye konuştu.

Vali Kaban’ın konuşmasının ardından öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri okudu. Halk oyunu gösterisi ile devam eden kutlama programı daha sonra resmi geçiş töreni ile devam etti. Vatandaşların büyük sevgi gösterileri arasında askeri birliklerin yanı sıra gaziler, Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı ve öğrenciler geçiş yaptı. Askeri bando eşliğinde gerçekleşen resmi geçit töreni sırasında askeri birliklerin 'Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez' sloganı vatandaşlardan büyük alkış aldı. Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken polis çevrede adeta kuş uçurtmadı.

Törene Malatya Valisi Ali Kaban, 2. Ordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, askeri ve mülki erkan katıldı.

Editör: İbrahim Halil Aksoy