Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi ( MASKİ )Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya Şube Müdürlüğü’ne getirilen Nihat Abacı’ya, ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu.

Ziyarette çalışmaları hakkında bilgi veren MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Malatya merkezin ve merkeze bağlı bazı ilçelerin de yararlandığı tek içme suyu kaynağı Gündüzbey kaptaja alternatif içme suyu kaynakları çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, daha önceden de gündeme gelen Adıyaman ili Sincik İlçesi sınırında yer alan ve Malatya sınırına da üniversite kampüsü arka kısmında yakın olan Aksu içme suyu kaynağının Malatya’ya aktarılma çalışmasında olumlu sonuç alınmadığını bildirdi.

Bunun üzerine kaptaj’a alternatif içme suyu kaynakları arayışları olduğunu belirten Özdemir, bir yer belirlediklerini ve bu konuda bakanlık ile yazışmaların sürdüğünü aktardı.


SANAL ORTAMDA ÇALIŞMALARI TAKİP BAŞLADI
Diğer yandan, yaptıkları bilgi eşlem sistemi nedeniyle gerek içme suyu ve gerekse kanalizasyon arızalarına müdahale için ekiplerin çalışmalarını bilgi işlem ortamında takip ettiklerini söyleyen Özdemir, “İnternet üzerinden çalışmaları takip ediyoruz ve böylece arızalara müdahale süresini bir gün ve yarım güne indirdik” dedi.
Kanalizasyon arızaları için de by pass sistemi çalışmasını sürdürdüklerini dile getiren Özgür Özdemir, “Amacımız arıza miktarını minimize etmektir. By pass sistemi ile arızayı görüntüleyip, kısa sürede sorunu gidermektir” şeklinde konuştu. 
Bu arada, Özdemir, Fiziki Kayıp Kaçak Birimi hakkında da şu bilgileri verdi:
“Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü Malatya genelinde çalışmalarına devam ediyor. 2014 yılında kurulan Fiziki Kayıp Kaçak Birimi, 24 saat aralıksız çalışarak şebeke kaybından kaynaklanan saniyede 238 litre suyu sisteme kazandırdı.
Konu ile ilgili bilgiler veren Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ İçmesuları Dairesi Başkanlığı, Malatya merkezde yapılan çalışmalarda bugün kadar 30 cadde’de ve 501 sokakta dinleme çalışması yaptıklarını ifade ederek, “Su tesisatındaki boruların zamanla eskimesi, bağlantı yerlerinin zaman içinde deforme olması, şebeke borularının ekonomik ömrünü doldurması, diğer kurum ve kuruluşların yapmış olduğu kazılarda oluşan boru deformasyonları ve bunlara benzer pek çok nedenden dolayı ortaya çıkan su kaçakları için gece bir ekip, gündüz ise iki ekiple noktasal dinlemeleri takip etmektedir. Şebeke fiziki kayıp kaçak şefliğinin asıl amacı; içmesuyu şebekemizde yüzeye çıkmayan su kayıplarını bulup içmesuyu sistemine kazandırmaktır.Geçtiğimiz 2014 yılı içerisinde yaptığımız çalışmalarda saniyede yıl sonu itibariyle 238 litre su tespit edilen noktaların tamiri sonunda sisteme kazandırılmıştır. Kazandırılan suyun mali değeri 1 milyon 411 bin 428 TL’lik bir değere tekabül etmektedir. Bunun yanında birimimiz bünyesinde çalışan ekipler tarafında şehir şebekesinin basınç haritası çıkarılmaktadır. Bu kapsamda 501 sokakta basınç ölçümleri yapılarak sayısal ortama aktarılmıştır. Malatya genelinde 19 mahallede dinleme çalışmaları yapılmış olup program dahilinde bütün mahallelerde dinleme çalışmaları devam ettirilecektir.”

Editör: İbrahim Halil Aksoy