İhracatta çeşitliliğin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Erkoç, şöyle konuştu: "2013 yılı verilerine göre, Malatya’nın ihracatı ciddi anlamda arttı. Malatya genelinde yaptığımız ihracat rakamlarına baktığımızda, 2013 yılı sonu itibariyle 404 milyon dolar. Burada da yine ağırlıklı gıda ve tekstil olmak üzere değişik sektörlerdeki ihracat rakamları da bizi ciddi şekilde sevindiriyor. Bu rakam bana göre yeterli değil. Malatya’yı ifade eden bir rakam değil. Malatya’nın ihracatının daha yukarılarda olması lazım. İnşallah önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde bu rakamlar kendisini katlayarak yukarıya doğru çıkacaktır."

"SEKTÖREL VE BÖLGESEL TEŞVİKLERİN VERİLMESİ GEREKİR"
Teşvikin sanayinin vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, 6 bölgeye ayrıldı ve Malatya 4. bölgede yer alıyor. Organize Sanayi bölgelerinde yatırım yapan firmalarımız için 5. bölgeyi ifade ediyor. Ama teşviklerin artık daha sektörel olarak ortaya çıkması, sektörel ve bölgesel teşviklerin verilmesi gerekir." 


TOBB'un düzenlediği 7. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda teşviklerle ilgili konunun gündeme geldiğini belirten Erkoç, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyadaki rakiplerle rekabet şansınızı artırabilmeniz için teşviklerin daha bilinçli, kapsamlı, sektörel ve bölgesel olarak devam etmesi gerektiğini söyledik. Bütün oda başkanları olarak bunu yetkililere ilettik. Dünyada her geçen gün üretim şartları değişirken, sizinde dünyadaki rakiplerinizle aynı şartlarda üretir olmanız gerekiyor. Aynı şartlarda üretmeniz gerekir ki, yeni pazarlar bulabilesiniz. Bu anlamda Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu hedefe ulaşabilmeniz için, dünyadaki rakiplerinizle aynı şartlarda üretim yapmalısınız. Hatta teşvikleri daha da artırarak, ihracat rakamlarını o seviyelere getirmenin gayreti içerisinde olunmalıdır. Bu ancak teşvikle mümkündür. Son yıllarda devletin verdiği teşvikleri iş dünyası yerinde kullanmıştır. Bu teşviklerin devam etmesi, biraz daha iyileştirilmesi ve iş dünyasının üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Bu kapsamda iş dünyası kendi üzerine düşen üretimi gerçekleştirerek, istihdamı oluşturacaktır. Bu kapsamda ihracat rakamları da 2023 hedefine doğru götürecektir."

Editör: İbrahim Halil Aksoy