İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, yaptığı açıklamada, “Biyosidal ürünler, değişik yöntemler ile zararlı organizmaları etkisizleştiren maddeler olarak tanımlanır. Bu ürünler; halkın kullanımına yönelik olanlar ve uzman kişiler tarafından kullanılabilecek olan ürünler olarak sınıflandırılır. Ülkemizde çevre ve halk sağlığını korumaya yönelik ilaçlamalar Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından “Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi” verilmesi uygun görülen şirketlerce yapılmaktadır. Bu sayede eğitimli çalışanlarca ruhsatlı kimyasallar uygun metotlarla uygulanarak doğru mücadele gerçekleştirilebilmektedir” ifadelerini kullandı.


“Biyosidal ürünler yerine zirai mücadelede kullanılan kimyasalların ya da Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlanmamış ürünlerin kullanımı halk ve çevre sağlığını tehdit etmektedir.


Bu nedenle halkımızın kendi sağlığı ve çevre sağlığı açısından uygulayıcı firmalardan, mutlaka yetki belgelerini talep etmeleri ve yapılan uygulamalara ait düzenlenecek resmi belgeyi istemeleri doğabilecek kötü sonuçları engelleyecektir” diyen Şener, açıklamasını şöyle tamamladı:


“Kurumumuzca periyodik olarak denetlenen bu firmalarla ilgili bilgilere Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun http://cevresagligi.thsk.saglik.gov.tr internet sitesinden erişilebilir.


Bu konudaki şikayet ve ihbarlar ile bilgi edinme için Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün 0422 3232603 numaralı telefonu aranabilir.”

Editör: İbrahim Halil Aksoy