Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında düzenlenen 5. Anadolu Kitap Fuarı törenle açıldı. Törene Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşeyeva, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, onur konuğu yazar Nurullah Genç, kamu kurum temsilcileri, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, kitabın önemine vurgu yaptı. Kitabın bütün medeniyetlerin temelini teşkil ettiğini anlatan Kamçı, şöyle devam etti:

"Çünkü medeniyetlerin idamesi ilim ve irfana , ilim ve irfan da muhafaza edilip maziden geleceğe uzanmak için kitaba ihtiyaç duymaktadır. İlk emri 'oku' olan yüce dinimiz de insanoğluna hedeflerin en güzeli olarak ilim ve irfanı göstermiştir. Okumak bir bakıma geçmişe yapılan kültür yolculuğudur. Çünkü kendi kültür ve medeniyetine yolculuk yapabilenler geleceğe de sağlıklı ve kendinden emin yolculuklar yapabileceklerdir."

Azeri Milletvekili Ganire Paşayeva da Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliği değindi. "Bir millet iki devlettik" diyen Paşayeva, "Ama buradaki devletimize hasret kaldık. İnsanımıza hasret kaldık. Bu kitap fuarına katıldığımda öyle düşündüm. Burada bulunduğum için yaradana şükrettim. Ne mutlu bana ki bir zaman Ahmet Cevat gibi benim dedelerim 'Çırpınırdı Karadeniz, bakıp Türk'ün bayrağına' dediği için Stalin tarafından kurşuna dizilmişti. On binlerce böyle dedelerimiz vardı. Onlara bugünler nasip olmadı. Ama biz torunlarına bugünler nasip oldu. Ki geliyoruz burada vatanımızın bir parçasında, buradaki devletimizde insanımızda böyle güzel etkinliklerde birlikte oluyoruz. Bu kitap fuarının Aliya İzzetbegoviç adına yapılmasından hepimiz çok mutluluk duyuyoruz. Gerçekten büyük bir lider ve şahsiyetti. Ben defalarca Bosna'da oldum. Onlar bizim kardeşlerimiz. Ödedikleri bedel de bizden biri olmanın bedelidir. Çünkü Hocalı Soykırımını yaşayan Azerbaycan Türkleri olarak biz Bosnalıların da o soykırımda nasıl bedel ödediğini çok iyi biliriz. Biz ne zaman birlik ve beraberlik içinde olursak dünya 7 tarafı üstümüze gelse de Çanakkale'de olduğu gibi yine de zafer kazanırız. Çanakkale'de bizi zaferi kazandıran birlik gücüydü. O ağır günde kardeşlerin 'ben burdayım' dediği gündü. Söz konusu Türkiye'nin terörle mücadelesi ise hepimiz 'biz burdayız' demeliyiz. Türkiye'yi bölmek parçalamak isteyenlere güçlere karşı biz Türkiye'nin yanındayız" diye konuştu.

Milletvekili Mustafa Şahin de "Özellikle Türkiye'nin ve Azerbaycan halklarının kaderleri çok benzerlik arz etmektedir. İkisi de değişik dönemlerde maalesef iç karışıklıklara düçar edilmişti. Bugün de özellikle Hocalı Katliamı'na sebep olan o Asala uşaklarının ve yerli işbirlikçileriyle beraber maalesef bugün yaklaşık 30 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde akan o kardeş kanının benzerini burada da akıtmaya çalışmaktadır. Ama inşallah biz sona doğru geliyoruz. Allah'ın izniyle Azerbaycan da dahil inşallah Hocalı katliamını sonrası işgal edilen o bölgelerin özgürlüklerine kavuşacağı günleri inşallah görmeyi ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ahmet Çakır ise fuarın önemine dikkat çekti. Çakır, "Yılda Malatya'da 11 fuar gerçekleştiriyoruz. Her fuarın kendi içinde bir önemi var. Ama kitap fuarını biz hepsinden ayrı bir yere koyuyoruz. Bugün Türkiye'de sayılı birkaç kitap fuarından biri haline geldi. Bu her ilde bu kadar başarıya ulaşabilir mi? Biraz zor. Çünkü Malatya'nın ikliminde okumak, araştırmak var. Her zaman vizyonu geniştir Malatyalının. Malatya'ya en iyi uyan fuar kitap fuarıdır. Ziyaretçi sayısına da baktığımızda bunu anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Nurullah Genç de "Hakikaten bir Malatya sevdam vardır. Cenabı Hakk, bu sevdayı yıllar içinde Malatya'nın fahri hemşerilik unvanıyla nasiplendirmişti. Fuarın en güzel yanı Aliya İzzetbegoviç anısına düzenlenmiş olmasıdır. Merhum lider benim de ruh ve kültür dünyamı şekillendirmiş bir dünya münevveridir. 20. yüzyılda anısı bir müslüman kalbi en çok titrebilecek liderlerin başında Aliye İzzetbegoviç gelir" cümlelerini kullandı.

Aliya İzzetbegoviç'in dava arkadaşı Prof. Dr. Mustafa Spahiç de İzzetbegoviç'in sözleri ile konuşmasına başladı. İzzetbegoviç ile 3 yıl cezaevinde kaldıklarını anlatan Spahiç, "Biz başkasının kullandığı insanlar olmayacağız. Allah'ın Müslüman kulları olacağız. Türkiye insanları büyük insanlardır. Türk insanı çalışkandır" dediğini aktardı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın da en yeni kitap fuarlarından olmasına karşın Anadolu Kitap Fuarı'nın kısa zamanda büyük bir başarı sağladığını ifade etti. Ulusal ve uluslararası anlamda Türkiye'de düzenlenen en önemli fuarlar arasında gösterilen Anadolu Kitap Fuarı'nın bu yılki temasının Aliya İzzetbegoviç olarak belirlendiğini vurgulayan Akın, fuarın onur konuğunun ise yazar Nurullah Genç olduğunu dile getirdi. Akın, toplamda 375 yayınevinin fuarda kitaplarını sergileme imkanı bulduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından fuar protokol üyeleri tarafından kurdelenin kesilmesiyle açıldı. Açılış sonrası katımcılar hep birlikte stantları gezdi.

Editör: İbrahim Halil Aksoy