Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Fahri Kayahan Müzik Salonu’nda, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen söyleşi programına babaanne ve geçmiş kuşağı temsilen Rabia Karatepe, gelin ve şimdiki kuşağı temsilen Nazife Yeniceli, genç kız ve gelecek kuşağı temsilen Betül Dirikolu ile söyleşi yapıldı.


Proje Koordinatörü Hatice Albayrak’ın moderatörlüğünde yapılan programda kuşaklar arası problemler - çözüm önerileri, aile içi fertlerin iletişimi, gelin-kaynana ilişkileri, ebeveyn-çocuk ilişkisi, gençlik ve sosyal medya, gelenek-göreneklere bakış açısı gibi çeşitli konular ele alındı.


Aileyi tanımlayan ve ailenin bir bütün olduğunu söyleyen Babaanne Rabia Karatepe, eskiden geleneksel aile yapısının olduğunu ve çocukların bu ortamda daha mutlu büyüdüklerini söyledi. Aile içinde sevgi-saygının olması gerektiğini ve geleneksel aile yapısında bunun net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Karatepe, “Şimdiki nesil aile yaşantısını batıya göre belirlemiş, batıya büyük bir özenti var” dedi. Karatepe, çocuk ebeveyn ilişkisinde çocukla iletişimde çocuğun anne ve babayı örnek aldığını kontrollü bir otoritenin çocuğun üzerinde olması gerektiğini söyledi.


Şimdiki neslin her türlü imkana sahip olduğunu buna rağmen gençlerin bencil ve doyumsuz olduğunu belirten Babaanne Rabia Karatepe, “Eskiden yokluk vardı ama aile içinde dayanışma ve birliktelik de vardı. Bugün ise varlık var ama aile değerleri artık yok” dedi.
Gelin Nazife Yeniceli ise, geleneksel aile yapısının önemli olduğunu, modern aile yapısı ile çocukların evden uzaklaştığını söyledi. Yeniceli, ebeveynlerin çocukları ile arkadaş olmamasını çocuklarına anne- baba olmaları gerektiğini vurguladı.


Gelin Nazife Yeniceli, iletişim çağında olduğumuzu, gençlerin teknolojiyi had safhada kullandığını, aile içi muhabbetlerin olmadığını ve gençlerin bu yüzden aileden koptuğunu söyledi.


Genç kuşağı temsilen konuşan Betül Dirikolu, geleneksel aile yapısının içinin boşaltıldığını, modern aile yapısı ile de batının aile kurumunu ortadan kaldıracak bir yapıyı bize empoze etmeye çalıştığını söyleyerek “Bize uygun aile yapısı İslam’a uygun aile yapısıdır” ifadelerini kullandı.


Aile içinde anne ve babanın çocuğa sevgilerini göstermesi gerektiğini, aileden tam olarak sevgi görmeyen gencin yanlış yollara yöneldiğini, anne ve babanın çocuğu dinlemediğini, çocuğun da bu açlığı sosyal medya aracılığı ile kapatmaya çalıştığını söyleyen Dirikolu, “Çocukta ailenin bir ferdi. Aile içi sıkıntılar çocuk ile de paylaşılmalı, fikri alınmalı, çocuk aileden soyutlanmamalıdır” dedi.


Betül Dirikolu, çocuk ve genç ile iletişimde anne - babanın ne çok baskıcı ne de çok özgür bir tutum sergilememesi gerektiğini ifade ederek, “Anne- babalar ve büyüklerimiz kendi zamanları ile şimdiki zamanı kıyaslamamalıdırlar. Her dönemin kendine göre zorluğu olduğunu unutulmamalıdır” dedi.
Yapılan söyleşide üç kuşak da yaşanan en büyük sorunun aile içi iletişim sıkıntısının olduğunu ve bunun çözüm yerinin yine aile olduğu konusunda hemfikir oldular.


Programın sonunda Genel Sekreterlik tarafından etkinliğe katılan bayanlara aile temalı kitap takdim edildi.

Editör: İbrahim Halil Aksoy