Suriye’nin Kobani kentine ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 34’üncü gününe girdi. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanı ile ilerleyişi durdurulan IŞİD militanları, YPG güçlerinin dış dünya ile iletişimini kesmek için sınır kapısının bulunduğu bölgeye uzaktan havan topu mermileri ile saldırıyor. Sık yapılan atışlar sırasında bazı mermilerin Türkiye tarafına gelmesi üzerine sınır hattında önlemler artırıldı.

SESSİZLİĞİ HAVAN TOPLARI BOZDU

Uçak bombardımanı ile darbe alan IŞİD militanlarının bulundukları bölgelerden çekilmesi ile birkaç günden bu yana oluşan sessizlik, bugün peş peşe atılan havan topu mermileri ile bozuldu. Kobani’nin doğu bölgesinde bulunan IŞİD militanları, sabah saatlerinden itibaren Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın bulunduğu bölgeye peş peşe havan topu mermileri ile saldırdı. Yaşanan patlamalar sınır hattında tedirginliğe yol açarken, aralıklarla Kobani’nin iç kesimlerinde de silah sesleri duyulmaya devam ediyor.

IŞİD, AMBULANSLARI DA HEDEF ALDI

Peş peşe görülen patlamaların ardından yoğun dumanların yükseldiği Kobani’de, çatışma ve patlamaların yoğunlaşması üzerine güvenlik güçleri sınır hattında önlemlerini arttırdı. Bu arada IŞİD militanlarının havan topu mermileri ile yaptığı saldırılar sırasında sınır hattında bulunan 2 ambulansın da hedef olduğu bildirildi. Kobani’deki 2 ambulansın havan mermilerinin isabet etmesinin ardından kullanılamaz hale geldiği ve Suriyeliler’in yaralılarını farklı araçlarla Mürşitpınar Sınır Kapısı’na taşımaya başladığı belirtildi.

Öte yandan Kobani’de çatışmaların sürdüğü 34 günlük süre içerisinde sınır kapısından geçirilen 802 yaralının Suruç Devlet Hastanesi’ne getirildiği ve durumu ağır olanların Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’daki hastanelere sevk edildiği kaydedildi.

ÖNCE KEŞİF UÇUŞUSU SONRA BOMBARDIMAN

Sokak savaşlarının aralıklarla sürdüğü ve sık sık havan mermilerinin patlama seslerinin yankılandığı Kobani semalarında ise ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının keşif uçuşu yaptığı ve zaman zaman da bazı IŞİD mevzilerini vurduğu görüldü.

NAMLULAR SINIRA ÇEVRİLDİ

Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Kobani ilçesinde IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken, Mardin’in Suriye sınırında bulunan Nusaybin ilçesinde de askeri hareketlilik var. Sınır kesimine zırhlı araçlan konuşlandırılırken namlular Kamışlı’ya çevrildi.

Kobani’ye IŞİD’in düzenlediği saldırıları protesto etmek ve YPG’ye destek vermek amacıyla 4 gün boyunca olayların sürdüğü Suriye’nin Kamışlı ilçesinin karşısındaki Mardin’in Nusaybin ilçesinde, son günlerde yaşanan askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Suriye’de yaşamını yitiren bir YPG’linin getirildiği Nusaybin’de düzenlenen cenaze töreninden sonra olaylar çıkmıştı. Kamışlı’ya geçmek için binlerce kişi sınıra akın ederek tel örgüleri aşıp, oradan gelenlerle bir araya gelmişti. Olaylar sırasında sınırda bulunan askeri nöbet kulübesinin üzerine çıkan bazı göstericiler ise buraya Öcalan posterleri ile PKK ve YPG flamaları asmıştı.

Kamışlı sınırındaki bu gerginlik üzerine bölgedeki askeri birliklerde bulunan zırhlılar, sınır kesimine sevk edildi. Nusaybin ilçesindeki sınır kesiminde konuşlandırılan onlarca tank, top ve kariyerin namlularını Kamışlı ilçesine çevirmesi ise dikkat çekti.

IŞİD KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise hava bombardımanında Kobani’de IŞİD’in askeri komutanlarindan Muahmmed Casem’in öldürüldüğünü duyurdu. SOHR ayrıca YPG güçlerinin radyo binası olarak bilinen bölgeyi de ele geçirdiğini duyurdu.

BİR GRUP DAHA IŞİD’E KATILDI

Öte yandan İdlip civarındaki Şam Ordusu adlı grup da IŞİD’e biat ettiğini duyurdu. Grubun mühimmatları ve araçları ile birlikte Rakka’ya gittiği oradan da takviye olarak Kobani’ye sevk edildiği belirtiliyor.

IRAK’TA KARAGÖL IŞİD’DEN ALINDI

Irak’ın Diyale ilinde IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlar sürerken Salahaddin ile Diyale arasındaki Karagöl bölgesi IŞİD’den geri alındı. Diyale’yi Salahattin iline bağlayan ve stratejik öneme sahip olan bölge, ordu ve aşiretler tarafından IŞİD’e karşı yapılan mücadele neticesinde kurtarıldı.

İki ili birbirine bağlayan Karagöl bölgesi uzun bir süredir IŞİD’in kontrolündeydi, düzenlenen operasyonlar sayesinde bölge güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alındı.
Bölgede bulunan 5.Tümen komutanı General Ali Fadıl, bölgenin IŞİD’in elinden alındığını belirterek, ordu ve aşiretlerin birleşerek verdikleri mücade ve yaşanan çatışmalar üzerine bölgenin terör gruplarından arındırıldığını belirtti.

Editör: İbrahim Halil Aksoy