Bakan Taner Yıldız, Saim Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen ’Enerji projeleri ve anlaşmaları için taze kaynak nereden ve nasıl sağlanır’ konulu konferansa katıldı. Bakan Yıldız, konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“BU BİR SÜREÇTİR, DEVAM EDECEK”

Bakan Taner Yıldız, Rusya ile yapılan görüşmelerde fiyatlarla ilgili bir gelişme yaşanıp yaşanmadığı yönünde sorulan soruya, “İndirim konusunda dün bir görüşme yaptık. Bunu nihayetlendiremedik. Bu bir süreçtir, devam edecek. Amacımız yılbaşından önce bunu tamamlamak. Hangi oranda, nasıl anlaşacağımızı bu süreç gösterecek. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) çok net bir zararı var. 10 liraya alıp 9 liraya satıyoruz. Bu zarar hem maliyetlerin düşüşü hem de indirim fiyatlarıyla karşılanmış olacak” şeklinde konuştu.

“SON NOKTAYI KOYMUŞ DEĞİLİZ”

Bakan Yıldız, Vladimir Putin’in doğalgaz indirim tekliflerinin yüzde 6 olduğunu açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:

“Putin’in deklere ettiği yüzde 6’lık indirim üzerine bizim taleplerimizin olduğunu, karşı teklifimizi verdiğimizi ve bunun karşılıklı değerlendirileceğini konuştuk. Dün itibariyle son noktayı koymuş değiliz. Buna devam edeceğiz."

Bakan Yıldız, Güney Akım’la ilgili Trakya’da yapılması planlanan projeyle ilgili ise “Türkiye’nin Trakya’daki konuyla alakalı netleştirilmiş bir ortaklık yapısı yok. Yunanistan sınırında olsa da Türkiye topraklarında bulunacak bir tesisten bahsediyoruz. Büyük bir projeden, büyük bir finansmandan bahsediyoruz. Bu gerçekleştirilecek bir konudur. Belki 2019-2020 yılına kadar bunun değerlendirmesi, çalışmalarının yapılması lazım. Biz bu işin inceleme ve değerlendirme aşamasındayız” diye konuştu.

“NÜKLEER SANTRALİN TÜRKİYE TARAFINDAN YAPILMAMASININ HİÇ BİR NEDENİ YOK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralleri kurmaya başladıktan sonra yerli üretimde artış yaşanacağını vurgulayarak, “Yerli tedarikin tüm teknolojilere uymak kaydında yapılabilmesinin önünü açan bir konudur. Nükleer üst santrali kurmaya başladıktan sonra yerli üreticimiz artacaktır. Bunu yüzde 30’lardan başlayıp toplam miktarın yüzde 60, 70’lere çıkarılacağı, her iki santralde de bu miktara ulaşacağımız kanaatindeyim. Üçüncü nükleer santralin Güney Kore modelinde olduğu gibi Türkiye tarafından yapılmamasının hiçbir sebebi yok, yapılabilir. Hazırlıklarımız geleceğimizle alakalı. 10-15 yıllık hazırlığı bunun için yapacağız. Bu bir milli projedir. Sanayimizin lig atlamasıyla alakalı önemli bir yol ayrımıdır, bunu mutlaka kazandırmamız lazım” dedi.

“O GAZIN TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA AKTARILACAĞINA İNANIYORUZ"

Gelecek her teklife açık olduklarını kaydeden Bakan Yıldız, “Kazakistan’ın bize bir teklifi varsa bunu değerlendiririz. Doğu Akdeniz gazının da içinde olmak kaydıyla o gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılacağına inanıyoruz. Doğalgazın ucuzlama eylemi gösterdiği bir dünyada siz enerji ve yüksek maliyetli projelerle beraber gaz arzında bulunamazsınız. Bize gelen her teklifi değerlendiriyoruz. Kazakistan’dan doğalgaz veya petrol konusunda gelecek tekliflere açığız. Türkiye’nin herhangi bir projeyi tercih etmesi diğerinden vazgeçtiği anlamına gelmez. Onu da yapar, bunu da yapar. Böyle bir kabiliyeti var” ifadesini kullandı.

“HER ŞEY ŞEFFAF ŞEKİLDE MASAYA KOYULACAK”

İran’dan gelecek doğalgazın boru hattıyla ilgili bir çalışmanın olduğunu belirten Yıldız, “Türkiye’den geçmek isterse bunun önünü transit ülke olarak açabileceğimizi söyledik. Biz projenin ortağı değiliz, projeye para da harcamıyoruz. Yapmak isterlerse Avrupa’da tüketiciler var, bunlar karşılıklı buluşabilirler. Problemin tarafı, parçası olan biz değiliz. Taraf konusunda tedirgin olunmamasını tarafın ortağı olarak söylemek isterim. O projenin yapılabilirliği üzerinde arkadaşlar çalışmaya başladılar. Her şey şeffaf şekilde masaya koyulacak. Türkiye’nin buradan çıkarı nedir, Rusya’nın buradan çıkarı nedir, bölgenin çıkarı nedir bunlar konuşulacak” şeklinde konuştu.

Editör: İbrahim Halil Aksoy