Altın Kayısı Ramada Plaza’da düzenlenen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Vekili Mehmet Sevim, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Vekili Mehmet Alışık, TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, il müdürlüğü konu uzmanı teknik elemanlar ve sulama sistemleri bayileri katıldılar.


Kayısıda ilkbahar donlarından koruma yöntemlerinde sulama sistemleri ile ilgili araştırmalar ve çalışmalar konusunda JAIN Sulama Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Cenk Çağlayan tarafından katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı. Çağlayan, “Spring sulama sistemi ile sadece bitki ıslatılarak ya da tüm alan ıslatılarak uygulama yapılır. Tüm alanın ıslatılması su kaynağına ve enerji tüketimine bağlı olarak tercih edilebilir. Hava sıcaklığı +1 veya +2 derecede iken sistemi açmak ve şeffaf, temiz buz ile bitkiyi kaplamak gerekir. Metrekareye saatte 3 litre su kullanılıp her -1 derece için su miktarı 0,5 litre eklenmelidir. Buz kendiliğinden çözülünceye kadar sulamaya devam edilmelidir” dedi.


Soru cevap bölümü ile devam eden toplantının sonunda bir konuşma Ali Selvi, “İlimizde son iki yılda meydana gelen ilkbahar don zararlarından dolayı 2014 yılında yüzde 95, 2015 yılında ise yaklaşık yüzde 50 civarında kayısılarımız zarar gördü. Konu ile ilgili alınacak tedbirler için yıllardan beri il müdürlüğü olarak araştırmalar yapıyoruz, bilinen yöntemler ile çiftçilerimizin tedbir almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu konudaki tüm kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede ilimizde bilgilendirme toplantısı düzenleyerek yaptıkları çalışmaları ve elde ettikleri gelişmeleri bizlerle paylaşan JAIN Sulama Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. yetkililerine teşekkür ediyorum. Ayrıca firma yetkililerince ileriki aşamada ilimizde demonstrasyon kurma sözü aldık. Bunu da yakından takip edeceğiz. Yapılacak olan demonstrasyon sonuçları doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Editör: İbrahim Halil Aksoy