Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı kararı değerlendiren Karşıyaka Belediyesi, konuyu meclis gündemine taşıdı. İlçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsünün verilmesi ve 'kültür merkezi' olarak anılan bu mekanların da resmi ibadet yerleri olarak kabulünü içeren karar, Karşıyaka Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Partili 4 üyeden 3'ü 'ret' oyu kullanırken, Ersin Güngör, partili arkadaşlarına uymayarak 'kabul' oyu verdi. Ak Partili üyeler, karar sonrasında salonu terk etti. 

cemevi

DİN VE SİYASETİ AYIRIN Cemevlerinin ibadethane olması konusunun Türkiye'de yıllardır tartışıldığını söyleyen Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar, 'Cemevlerinin, ibadethane olarak kabul edilmemesi Alevi yurttaşlarımızı çok derinden incitmiştir. Dinle siyaseti bir tarafa ayırmak gerekiyor. Bu kültürlere, bu dini inançlara özgürlükler tanımıyorsanız bunun adına ileri demokrasi denmez' dedi. 

cemevi oylaması

ÖRNEK OLMALIYIZ 'Cemevleri ibadethanedir' diyen Başkan Akpınar şunları söyledi: 'Cemevleri birilerinin söylediği gibi hiçbir zaman cümbüş evi olmamıştır. Tam tersine cemevleri bir kültür yuvası olmuştur. Cemevlerinin bugün Türkiye'de ibadethane olarak kabul edilip, dedelerinin de cami imamlarımızla aynı statüde değerlendirilmesi gerekiyor. Karşıyaka Belediye Meclisi'nin böyle önemli bir konuda göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ediyorum. Umarım herkese örnek olur.'

karşıyaka belediyesi

KONAK BELEDİYESİ DE 'İBADETHANE' DEDİ Konak Belediye Meclisi de, AİHM kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edip, belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy çokluğuyla kabul etti. Cemevlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı doğrultusunda ibaret yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarında diğer ibadethaneler gibi yararlanabilmesi konusunda verilen önergeye Ak Parti Grubu olumsuz yaklaştı. Ak Parti Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı, Hükümet'in bu konuda bir düzenleme hazırlığında olduğunu, bunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise AİHM kararının kesin ve açık olduğunu, Hükümetin de Alevi açılımı yaptığını belirterek, 'Laik bir hukuk devletinde herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmıştır. Bu önerge AİHM kararı doğrultusunda onaylanmıştır' dedi. Önerge Ak Parti Grubu'nun ret oylarına karşın oy çokluğuyla onaylandı. 

cemevi

CEMEVİ'NE AK PARTİ DESTEĞİ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin cemevlerinin ibadethane sayılması yönündeki kararı doğrultusunda CHP Gene Merkezi'nin talimatıyla harekete geçen CHP teşkilatları belediye meclislerinde bu kararı hayata geçirmeye başladı. İzmir'in Karabağlar Belediye Meclisi'nde CHP Grubu'nun önergesine AK Parti Grubu da destek vererek oybirliğiyle kabul edilirken, Bornova Belediye Meclisi'nde ise AK Parti Grubu'nun muhalefeti nedeniyle oyçokluğuyla cemevlerinin ibadethane sayılması kararı alındı.

konak belediyesi

İzmir'de ilçe belediye meclislerinde cemevi önergesi AK Parti muhalefeti ile karşılaşırken Karabağlar Belediye Meclisi AK Parti Grubu'ndan destek geldi. AK Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu, 'Cemevleri ile camiyi birbirinin rakibi olarak görmememiz gerekir. Birbirlerine alternatif değildir. Türkiye'nin çok daha hızlı geleceğe koşması için özgürlüklerin önünü alabildiğince açmamız gerekir. Ama aynı zamanda toplumun yıllardır çözülemeyen önemli başlıklarını kavga ettirmeden ve siyasete kurban etmeden çözmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede cemevlerini her türlü ihtiyaçlarının karşılanması noktasında her türlü desteği vereceğiz. AK Parti Grubu olarak özgürlüklerin önünü açmak için önergeye evet oyu vereceğiz. Yalnız bu önergenin muhatabı TBMM'dir. Belediye değildir' dedi. 

veli ağbaba

Editör: İbrahim Halil Aksoy