Ağbaba, İstanbul, Ankara ve İzmir’de trafiği aksattıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırılan troleybüsün bir benzeri olan trambüsün 20 km lik yolu bazen 1 saat 20 dakikada gittiğini belirterek, “Malatyalılara uzay çağında 70 li yılların teknolojisi ile hizmet etmek kabul edilemez” dedi.

MALATYA İÇİN BÜYÜK KAYIP

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gündeme geldiği ilk günden  itibaren tartışmaların merkezinde olan Trambüsle ilgili kamuoyunun eleştirilerini meclis gündemine taşıdı. Ağbaba; “Türkiye’de başka örneği olmayan, Ankara’da 1979-1981 döneminde trafiği aksattıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırılan, İstanbul’da 70 li yıllarda kullanıp trafiği engellediği gerekçesiyle 16 Temmuz 1984’te işletmeden kaldırılan,  İzmir’de  6 Mart 1992 kaldırılan troleybüslerin  bire bir benzeri olarak tanımlanan trambüs’ün yıllar sonra Malatya ilinde kullanılıyor olması Malatya için büyük bir kayıptır” ifadelerini kullandı.

İlgili meslek odalarıyla sivil toplum kuruluşlarının Malatya’nın ulaşım planına aykırı olmasının yanı sıra trafik sorununu çözmeyeceği gerekçesiyle karşı çıktığı Trambüsün 11 Mart 2015’den itibaren yolcu taşımaya başladığını kaydeden Ağbaba, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımı rahatlatmak için hizmete soktuğu, ancak ulaşıma geçtiği günden itibaren sorunlarıyla gündeme gelen trambüs konusunda halkın şikayetleri artarak devam etmektedir.” Dedi.

KÖRÜKLÜ OTOBÜSTEN FARKI NE?

Ağbaba , TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde ; Modern araç denilerek Malatyalıları hizmetine sokulan trambüsün kullanılan yakıt dışında körüklü otobüslerden farkı nedir?  Trambüs İnönü Üniversitesi ile MAŞTİ arasında çalışmaktadır. 20 km olan bu güzergah ortalama 20-25 dakikada gidilmektedir. Ancak akşam saatlerinde Araştırma hastanesinden trambüse binen bir yolcunun 1 saat 20 dakikada MAŞTİ’ye ulaştığı ifade edilmektedir. Uzay çağında 20  km lik yolun 1 saati aşkın bir sürede gidiliyor olması halka hizmet olarak değerlendirilebilir mi? Trambüsler sabah saatlerinde hem Turgut Özal Tıp Merkezine giden hastaları hem de İnönü Üniversitesi öğrencilerini taşımaktadır. Belirtilen sebeple tıka basa insan dolu trambüslerin bir de çok ağır hareket etmesi vatandaşlar için eziyet halini almaktadır. Bakanlığınız tarafından trambüslerin şehir içi yolcu taşımak için ideal araçlar olduğu düşünülmekte midir?

veliagbaba.com

Editör: İbrahim Halil Aksoy