Veli Ağbaba, TBMM’ye sunduğu 257 Sayılı Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi gerekçesini şöyle belirtti:


“Belirli zaman aralıkları ile gündeme getirilen Bedelli Askerlik Uygulaması, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde zorunlu olan askerlik hizmetini para karşılığı yapabilme imkânı tanımaktadır. Bu noktada, gelire orantılı bir şekilde kademelendirilmeyen tutarlar sebebiyle Bedelli Askerlik Uygulaması hakkaniyetten uzak bir sistem yaratmaktadır. Zira, belirlenen tutarlar çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği tutar olmaktadır. Askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yaratan bu uygulama ile maddi imkânı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının ise zorla askere alındığı eşitsiz bir sistem ortaya çıkmaktadır.


Hakkaniyetten uzak bir askere alım süreci yaratan bu uygulamaya ek olarak askerlik hizmeti süresince er ve erbaşların 12 ay süreyle çalışma hayatından alıkonulması yoksul halk kesimlerine ek maddi külfete neden olmaktadır. Yoksul gençler hem bedelli askerlik uygulamasından faydalanamamakta hem de hiçbir gelir getirmeyen şekilde askerlik hizmetini 1 yıl süreyle ifa etmeye zorlanmaktadır. Bu noktada, askerlik hizmetinin ifa edildiği zaman zarfında er ve erbaşlara ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan, yapılacak bir düzenleme ile er ve erbaşlara ödenecek harçlıklar yeniden belirlenmelidir. Çalışma hayatından 1 yıl süre ile uzaklaşan er ve erbaşların kamu hizmeti yürütüyor olmalarından hareketle, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak, sürmekte olan eşitsizlik ortadan kaldırılacaktır.”


Büyükşehir olması ile övünülen Malatya’nın 6 ilçesinde devlet hastanesi yok



Editör: İbrahim Halil Aksoy