Atıl malzemelerden ot biçme makinesi yapan iki görevli, yaklaşık 30 kişinin biçtiği otu kısa sürede biçebilen makine geliştirdi.

Tekniker Can: "Burada hem zaman hem de yakıt tasarrufundan faydalanıyoruz. Bunu daha güzel, daha farklı, ağaçların dibine tam sıfır girecek ve fidana zarar vermeden otu biçecek şekilde geliştirme gibi bir düşüncemiz var. Onu da hayata geçirmeyi düşünüyoruz" 

RAMAZAN KAYA:Malatya'da bu yıl yağışların bol olması nedeniyle insan boyuna varan otları biçmekte güçlük çeken Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün iki çalışanı, atıl malzemeleri kullanarak ot biçme makinesi yaptı.Ot biçme sorununa çözüm bulmak için yola çıkan makine teknikeri Abdulaziz Can ile güvenlik görevlisi Mehmet Yatmaz, müdürlüğün Battalgazi yerleşkesindeki atölyede atıl durumda bulunan gübre makinesinin kovanını keserek, makine motorunu da ters çevirdiler.

Tablalara 4 bıçak takıp cihazın üstünü de giydiren görevliler, traktöre bağladıkları atıl malzemelerden üretilmiş ot biçme makinesiyle 30 işçinin bir günlük performansıyla çalışan makineyi yaptı. Tekniker Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yağışın bol olması nedeniyle insan boyları bir metreyi aşan otlarla mücadelede sıkıntı yaşandığını belirtti.Ot biçme konusunda zorlanınca yeni bir makine geliştirme kararı aldıklarını dile getiren Can, "Otla mücadele için bütün ekipmanlar olmasına rağmen yağmurdan dolayı ot biçme makinelerinden bir türlü istediğimiz randımanı alamadık. Bu çaresizlik bizi farklı yönlere itti. İş arkadaşım Mehmet Yatmaz'la birlikte aklımıza gelen bir projeyi hayata dönüştürmeyi düşündük. Hurda durumda olan gübre makinesinin kovanını söktük. Tablalarını ve motorunu ters çevirdik, traktöre bağladık. Öncelikle 2 bıçakla denedik.

İyi randıman alınca bıçak sayısını 4'e çıkardık" diye konuştu. Yaptıkları makineyi daha da geliştirmeyi düşündüklerini anlatan Can, makinelerinin şimdilik bir metre 30 santimetre genişliğinde olduğunu, bunu 8 bıçak ve bir traktör genişliği olan 2 metre 20 santimetre genişliğe çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Ot biçmek için kullandıkları motorlu sırt tırpanlarıyla bir günde yaptıkları işi kendi geliştirdikleri makineyle yaklaşık yarım saatte bitirdiklerini kaydeden Can, "Burada hem zaman hem de yakıt tasarrufundan faydalanıyoruz. Bunu daha güzel, daha farklı, ağaçların dibine tam sıfır girecek ve fidana zarar vermeden otu biçecek şekilde geliştirme gibi bir düşüncemiz var. Onu da hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

İdari amirlerimizin bize vereceği destekle bunu hayata geçirirsek ilerisi için belki bir patent alma durumu ve bunu ayağa kaldırsak Allah'ın izniyle Türkiye'deki bütün çiftçilerimize bunu hediye etmek istiyoruz" dedi. - "Makine olmasaydı bu otlarla mücadele edemezdik"Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı ziraat mühendisi Tahir Macit de kurum olarak 3 bin dekara yakın arazileri bulunduğunu anlattı. Macit, yağışın bahçe ve tarlaları sürmelerine ve yabancı otlarla mücadeleye müsaade etmediğini aktardı.Kurumun iki görevlisinin de bunun üzerine bir makine geliştirdiğini kaydeden Macit, "Eğer bu makine olmasaydı, bu otla mücadele etme şansımız yoktu. Makine çok hızlı, seri bir şekilde otu biçiyor.

Arkasından da çapa makinesiyle veya pullukla araziye girme şansımız oluyor. Bu anlamda bu makine yeni. Tasarım itibariyle, biçme sürati itibariyle yeni bir makine. Biz de şu anda o makineyle otlarla mücadele yapıyoruz. Arkadaşları bu konuda tebrik ediyoruz" dedi. Otun insan boyuna vardığını ve kalınlaştığı için mücadelesinin de güçleştiğini dile getiren Macit, şunları söyledi: "Diyelim ki bir insan günde yarım dekar veya bir dekar yer biçiyorsa, bu yapılan makineyle 8 saat çalışmak kaydıyla 30 dekarın üzerinde yer biçilebiliyor. Yani 30 kattan fazla. 30 işçinin yaptığını tek başına yapıyor. Zaten otla mücadele ettiğimiz traktörün arkasına bağlanan diğer makineler bu otta çalışamıyor. Bu bağlamda hem iş gücünü azalttı.

Biliyorsunuz kamu kurumlarında istihdam edilen işçilerimiz var fakat yeterli değil, makineleşmemiz lazım. Bu anlamda iş gücümüzü de çok azalttı. Bir sırt tırpanından 30, belki 40 kat daha fazla iş yapıyor."Atıl malzemelerden yaptıkları makinenin kendilerine hiç bir maliyetinin olmadığını da vurgulayan Macit, "Bir tasarım aşamasında henüz. Daha 'prototip' diyebiliriz. Bundan iyi sonuç alırsak ki iyi sonuç alıyoruz 2 gündür biçiyoruz otları çok iyi sonuç alındı, bunu sıfır aletler kullanarak daha modern bir şekle dönüştürüp belki patent alıp ulusal üretime de geçilebilir" diye konuştu.

haberlercom

Editör: İbrahim Halil Aksoy