Peki sızdırılan kimlik bilgilerinin listesini indirmek suç mu?

Hangi kimlik bilgileri var?

Türkiye’deki 50 milyon kişinin kimlik bilgileri internette yayınlandığı açıklaması gündeme oturdu. Bu açıklama üzerine sosyal ağlardaki kullanıcılar deyim yerindeyse ayağa kalktı. Peki çalınan ve ifşa edilen kimlik bilgileriyle neler yapılabilir, bilgileri çalınan kişiler ne gibi bir tehdit altında? Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberi, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt veriyor.

Benim de kimlik bilgim var mı?

Türkiye vatandaşlık bilgilerinde, TC Kimlik No, ad, soyad, anne adı, baba adı, yaş, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıt olunan il ve açık adres bulunuyor. Kısaca bir kimlikte bulunabilecek tüm bilgiler veri tabanında yer alıyor.

Kimlik bilgilerimi nasıl ele geçirdiler?

Paylaşılan bilgiler, 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsadığı iddia ediliyor. Bu yüzden 1990 yılından önce doğmuş vatandaşların kimlik bilgileri mevcut. Yani 26 yaşından küçük kişilerin kimlik bilgisi bulunmuyor. 2008’de 18 yaşını doldurduktan sonra adres bilgilerini değiştirenlerin kayıtları yenilenmiş durumda değil.

Daha önce paylaşılan bilgilerle farkı ne?

2008 Mart ayında yerel seçimler için test veritabanı oluşturuldu. Ancak oluşturulan veri tabanı sızdırıldı. Bunun ardından 2010 yılında kimlik bilgileri DVD’ler halinde satıldı. Emniyet güçleri yaptığı operasyonlarda bu bilgileri satan kişileri yakaladı. Ancak bu bilgiler internet ortamında paylaşılmaya devam edildi. En son geçtiğimiz şubat ayında da bu bilgiler tekrar internet ortamında paylaşıldı.

Kendi bilgilerimi silebilebilir miyim?

Geçtiğimiz şubat ayında paylaşılan bilgilerle bugün paylaşılanlar arasındaki tek fark şifreleme. Daha önceki sızıntılarda bilgiler basitçe şifrelenmişti. ‘Bit kaydırma’ olarak ifade edilen bu şifreleme sistemi önceki gün paylaşılan dosyada açık hale getirildi. 

Paylaşılan bilgilerle neler yapılabilir?

Oluşturulan veri tabanından bilgilerinizi silebilmek imkânsız. Çünkü oluşturulan veri tabanındaki bilgiler bir kez ele geçirilmiş ve daha sonra kopyalanarak çoğaltılmış durumda. Bu yüzden bilgilerinizi silemezsiniz.

Veri tabanını indirmek suç mu?

Bir kimlikte yer alan hemen hemen tüm bilgilere sahip olan veri tabanı ile bir kişi adına birçok işlem yapabilmek mümkün. Örneğin, kredi ve kredi kartı alınabilir, sahte kimlik çıkarılabilir, e-devlet hesabı açarak kişi adına tüm işlemler yapılabilir.

Kesinlikle suçtur. Bunun sebebi de kişisel verileri ele geçirilmesi. Bu yüzden vatandaşların kimlik bilgileri veri tabanını bilgisayarınıza kesinlikle indirmeyin. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, siber güvenlik için çalışmalarını devam ettiriyor. Siber Güvenlik Kurulu ve Siber Güvenlik Eylem Planı ile hackerların bu tip verilen ele geçirmesini önlemek için stratejiler hayata geçiriliyor. Buna rağmen hackerların bu tip verileri ele geçirmesi de mümkün.


Editör: İbrahim Halil Aksoy