Çok sayıda vatandaşın da ellerinde Türk Bayrakları ile katıldığı tören daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törende günün anlam ve önemi ile ilgili konuşan Vali Mustafa Toprak, “Malazgirt’te yalın kılıç at koşturan, çağ kapatıp çağ açan, Altaylar’dan Tuna’ya Kafkasya’dan Kuzey Afrika’ya mertlik ve yiğitlik destanları yazan bir Millet olarak, yıllar önce sabrımızı, gücümüzü, azmimizi ve cesaretimizi ispatladığımız yedi düvele ve onların yerli işbirlikçilerine, bugün birliğimizin, dirliğimizin, sarsılmaz irademizin çok daha güçlü olduğunu gösterme vesilemiz olan Cumhuriyet Bayramımızın sevinç ve heyecanını yaşamaktayız. Hepimize kutlu olsun” diye konuştu.

Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye’nin var olmasını istemeyen düşmanlarımız her zaman var olduğunu dile getiren Toprak, “Kimi zaman PKK, kimi zaman FETÖ/PDY, kimi zaman DEAŞ, kimi zaman DHKP-C ya da daha başka isimler alan yıkıcı, bölücü hıyanet şebekeleri de malum düşmanlara uşaklık yapmış, ekmeğini yiyip suyunu içtiği Vatanına ihanet etmiş, büyük bir hayasızlıkla kendi milletine silah doğrultmuştur” ifadelerine yer verdi.

Türk Milletinin 15 Temmuz akşamında eşi görülmemiş bir hıyanetle karşı karşıya kaldığını ifade eden Toprak şunları söyledi.

“Gelecekte de nefretle anılacak olan 15 Temmuz ihanet kalkışmasının figüranları bu alçakça teşebbüsleriyle Vatanımıza, Milletimize ve insanlığa ihanet etmiştir. Sinsice fırsat kollayan dış odaklar ve içimizde yuvalanmış maşaları, buldukları her fırsatta Devletimizin üniter yapısına, Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve Milli Birliğimize gizli veya açıkça saldırmaktan kaçınmamışlardır. Bu durum Cumhuriyet Döneminde de bugün de katiyen değişmemiştir. İşte 15 Temmuz hain kalkışması bunu en menfur örneğini teşkil etmiştir.

Lakin iç ve dış düşmanlarımız dün olduğu gibi bugün de çok önemli bir ayrıntıyı atlamıştır ki o da Türk Milleti’nin dünyanın Vatan, Millet, Devlet ve Bayrak sevgisi en yüksek milleti olduğudur. Türk Milleti, 15 Temmuz sürecinde Ülkemizde oynanan senaryonun yanı sıra uygun zaman ve zemin oluştuğunda pek çok ülkede darbe yapabilecek hain yapılanmayı da deşifre etmiştir”.

Vali Toprak’ın konuşmasının ardından öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri okudu. Törende daha sonra Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Halit Ziya Öztürk tarafından, Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencisi Gizem Nur Karslı’ya genç nesli temsilen Türk Bayrağı takdim etti.

Begüm Kartal İlkokulu öğrencilerinin halk oyunu gösterisi ile devam eden kutlama programı daha sonra resmi geçiş töreni ile devam etti. Vatandaşların büyük sevgi gösterileri arasında askeri birliklerin yanı sıra Gaziler, Battalgazi Belediyesi Mehteran takımı ve öğrenciler geçiş yaptı. Askeri bando eşliğinde gerçekleşen resmi geçit töreni sırasında askeri birliklerin ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ sloganı vatandaştan büyük alkış aldı.

Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken yüksek binalara keskin nişancı özel hareket polisleri yerleştirildi. Tören alanına gelen yolun her iki girişinin de kamyonlarla kapatıldığı görülürken, polis çevrede adeta kuş uçurtmadı.

Vali ve Garnizon Komutanının eşleri ile katıldığı törene, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Baro Başkanı Enver Han ile askeri ve yargı mensupları ve aileleri katıldı.

Editör: İbrahim Halil Aksoy